Quan Ovidi Montllor comandava la Legión Extranjera

VilaWeb
Redacció
02.12.2013 - 00:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cas l’ha explicat Paco Muñoz un fum de vegades amb el seu estil tan personal. L’any 1992, un autobús ple de cantants valencians va anar a participar en l’Expo de Sevilla. Entre els artistes, el propi Paco Muñoz i Ovidi Montllor, qui va batejar l’expedició amb el nom de la Legión Extranjera, perquè mentre els enviaven allà, les institucions governades en aquell moment majoritàriament pel PSOE els ignorava a casa en les programacions, contractacions, promocions…

Aquests dies de proclames i consignes després del desastre de RTVV (la primera de les ofrenes a Espanya que preparen a cal PP per a deixar la Generalitat en poc més que una comissió fallera), s’ha repetit ara i adés que en passar les pròximes eleccions tornarem a tindre televisió i ràdio públiques. Si hem d’esperar al 2015 (no tinc massa fe que aconseguim forçar eleccions anticipades), potser de l’Estatut només en queden les còpies dels museus i la caché a Google. En tot cas, llegint allò que han escrit els representants dels partits polítics que diuen voler recuperar-la com a emissora de qualitat i en valencià he topat, entre altres, amb unes cites que el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, feia de Vicent Andrés Estellés, el poeta del poble sovint indestriable d’Ovidi, aquell a qui van enviar a l’Expo de Sevilla però que mai no va poder eixir en el Canal 9 del president Lerma.

Crec que cal recordar-ho, perquè per a corregir els errors cal reconéixer-los. Ep! Si és que es consideren errors. Aquell primer Canal 9 pre-PP era molt lamentable, castellanitzat, profundament castellanitzant: quin sentit tenia emetre programes andalusos? La música en valencià es va ignorar, els membre de la ‘Legión Extranjera’ eren estranys a casa; les pel·lícules, les séries… Radiotelevisió Valenciana no va nàixer com un instrument en favor del poble valencià, sinó com a eina per a evitar que aquest poble prenguera alguna consciència inconvenient. Que la demència i el profit econòmic posteriors foren extrems no lleva que la política de la casa d’aquells primers anys ja dugueren a la decepció i deserció de bona part del públic potencial.

Hem de recuperar-la tal i com s’està reclamant: plural, de qualitat i en valencià. I amb ambició d’anar més enllà del regionalisme folklòric de Lerma. Si els treballadors de la casa han demanat perdó per no haver fet més oposició interna al desgavell, si molts dels qui ens en sentíem expulsats reconeixem que no vam saber reclamar-ne la propietat i vam abandonar-la a mans dels qui l’han rebentada, trobe que estaria bé que els qui van equivocar-se (deixem-ho així) quan la van crear feren acte de contrició perquè puguem estar segurs que en el nou Canal 9 no hi haurà una altra Legión Extranjera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any