Vuitanta mil parelles enamorades per la llengua

  • El programa Voluntariat per la Llengua celebra deu anys, i estrena web, com un veritable model de referència dins el país i fora

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’innovador programa Voluntariat per la Llengua (VxL), que facilita que persones que habitualment parlen català es trobin amb persones que volen practicar-lo i conversin en un ambient real i distès, ja té deu anys. I ho fa amb una xifra espectacular al darrere: vuitanta mil parelles lingüístiques. El programa, el va adoptar la Generalitat de Catalunya el 2003 a partir d’una iniciativa ideada un any abans al Centre de Normalització Lingüística de Cornellà de Llobregat.

Enguany se celebra la primera dècada, doncs, d’un programa que ja té presència en 182 municipis i que s’ha expandit territorialment a les Illes, el País Valencià, Andorra i Catalunya Nord. A Catalunya, de fet, ha començat fa poc una expansió sectorial en àmbits com ara l’empresa, l’administració de justícia, la sanitat i l’esport.

L’èxit del programa ha saltat fins i tot fora del nostre país, on s’ha agafat de model com a mètode per a fomentar l’ús de l’alemany i l’italià a Bozen (Tirol del Sud), el neerlandès a Flandes i l’occità a l’Aran.

Per a commemorar el desè aniversari des que va passar a ésser gestionat territorialment pel Consorci per la Normalització Lingüística, el Departament de Cultura de la Generalitat fa un acte de celebració avui a la Fàbrica Moritz de Barcelona (18.15), amb voluntaris de tot el país. S’hi presentarà el nou portal vxl.cat, amb informació i tota mena de continguts i serveis.

Perfil dels voluntaris
 
Els qui participen en el programa Voluntariat per la Llengua per guanyar fluïdesa, els aprenents, tenen entre 30 anys i 39, i provenen majoritàriament de l’Amèrica del Sud i l’Amèrica central, el nord de l’Àfrica i la Unió Europea.
 
Quant als voluntaris, tenen una mitjana d’edat més gran que no els aprenents, a la franja de 50 anys a 65, la gran majoria de Catalunya. Aquests últims anys, segons la Generalitat, s’ha observat la participació de persones que van començar com a aprenents i actualment fan de voluntaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any