I el 12 d’octubre a dilluns?

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.09.2013 - 16:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A un mes del 12 d’octubre, ja sé que, des de Madrid, aquesta data no la tocaran mai del calendari. Segur que el 12 d’octubre sempre serà el dia 12! Ni el 13 ni l’11, ni el dilluns següent al 12. Canviar de dia la festa del 12 d’octubre seria un atemptat a les essències i als fonaments de la ‘Madre Patria’. Però canviar la data del Dia Nacional dels valencians, com almenys volia fer el govern valencià, això està fet!
 
Poquet a poquet ens estan llevant els signes d’identitat del nostre País, per a fer-nos oblidar les nostres arrels. I això que tant el president Fabra com el conseller Castellano s’omplin la boca parlant de ‘las señas de identidad’ i dient que ‘a valencianos no nos gana nadie’. Però al mateix temps s’ha aprovat un decret de plurilingüisme que introdueix l’anglès com a llengua vehicular i redueix les hores en valencià. Eliminant el programa d’immersió lingüística i amb el canvi de data del Nou d’Octubre que volen fer, intentaran esborrar allò que som. I ja se sap: a força de perdre la memòria i de marginar la nostra llengua el nostre poble quedarà difuminat i amb un encefalograma històric i cultural pla. I d’això es tracta. La tàctica està ben calculada. Que el nostre poble vaja deixant de recordar els fets històrics i les gestes més importants que ens han fet valencians i que la llengua quede arraconada, com la Generalitat volia fer al col·legi Sant Cristòfor de Picassent. Així, poquet a poquet, sense referències, sense llengua i sense res a celebrar, el nostre poble entrarà en un alzhèimer cultural, oblidant qui som i d’on venim.

El Sr. Alberto Fabra celebra el seu sant el dilluns següent al 15 de novembre? Sí, ja sé que em dirà que ell, ni que siga el seu sant, treballarà. I que passar el Nou d’Octubre a dilluns és per una qüestió d’estalvi, per culpa dels ponts. I a pagar-ho el Nou d’Octubre! No el 12 d’octubre. Però si l’excusa per passar les festes al dilluns següent era per a no afavorir ponts, el 2013 i per més paradoxal que siga, a més del dia de Sant Josep que va ser festa, també ho va ser el dilluns 18! Algú entén tanta incoherència?

De Sant Josep, amb raó, se n’ha parlat molt, començant pel món de les falles. El mes de setembre de 2012, en una assemblea multitudinària, els presidents de les comissions rebutjaren el canvi de data de Sant Josep per 288 vots a 30.

Però, i el Nou d’Octubre? No ens diu res eixa data? No hem de poder celebrar el nostre dia nacional? O és que l’hem d’anar canviant cada any?

I és que el Nou d’Octubre té un especial significat per als valencians, perquè ens recorda el nostre origen i el nostre naixement com a poble, quan el bon rei Jaume I va incorporar la nostra terra a la civilització cristiana i occidental. I, no cal dir: quan el rei Jaume ens va portar la llengua que parlem. És per això que volen esborrar el Nou d’Octubre?

Pel contrari, quin sentit té el 12 d’octubre per a nosaltres? Cap ni un!
 
El president Fabra deia fa temps que ‘no es prioritario retirar los honores a Franco’, a propòsit del títol que tenia d’alcalde honorari de València, i que l’Ajuntament del Cap i Casal li va retirar, obligat, això sí, per una decisió judicial. No per voluntat de l’alcaldessa, ni dels regidors del PP. La virreina de Rajoy al País Valencià, la Sra. Paula Sánchez de León, declarava que ‘respeto la sentencia’. Però ben poc respectaven les sentències de Suprem que avalaven la unitat de la  Llengua.

Traure el títol d’alcalde a Franco, ‘no es prioritario’. Sí que ho és, pel contrari, traure la data del nostre naixement com a país. I també arraconar la nostra llengua.

Com deia el P. Abat Josep M. Soler, ‘aquests darrers anys hem hagut d’anar constatant les dificultats que la nostra llengua i la nostra cultura van trobant d’una manera creixent’. Per això, l’Abat Josep M. ens alertava sobre ‘la situació de la llengua en alguns territoris del nostre àmbit lingüístic i les barreres posades als mitjans de comunicació audiovisuals que emeten des de Catalunya’.

Canviar el Nou d’Octubre i marginar el valencià a l’escola, té una lògica per als nostres governants: intentar esborrar tot allò que ens recorde el nostre origen com a poble lliure. Espere que, finalment, predomine entre els valencians el trellat i el sentit de memòria històrica. I espere que els partits polítics de l’oposició, els sindicats i la societat civil, amb la Universitat, ACPV i Escola Valenciana i el món de la cultura, puguen defendre la nostra llengua i el Nou d’Octubre com a data inamovible. Com a Dia Nacional del País Valencià. Caldrà recordar que, com deia Martin Luther King, ‘no ens pujaran al damunt si no ens dobleguem’?

Per cert, com és que l’AVL i el CVC no han dit res en relació a la idea tan original del Govern Valencià de canviar de data el Nou d’Octubre?
              

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any