Espanya, forçada a rebaixar el to contra Gibraltar

  • El ministre principal de Gibraltar: 'L'actitud de l'executiu espanyol és més pròpia del règim franquista o d'un país com Corea del Nord'

VilaWeb
Redacció
05.08.2013 - 22:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol s’ha vist obligat a moderar el discurs contra Gibraltar. Aquest cap de setmana les declaracions creuades entre els governs espanyol i gibraltareny han pujat de to, fins al punt que el ministre d’Afers Exteriors espanyol, Manuel García Margallo, va dir que ‘s’havia acabat l’esbarjo’ amb Gibraltar. Mentrestant, augmentaven els controls a la frontera, generant cues de fins a set hores. El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha dit que l’actitud de l’executiu espanyol és més pròpia del règim franquista o d’un país com Corea del Nord que no pas d’un soci de la Unió Europea.

I el primer ministre britànic, David Cameron, s’ha declarat ‘seriosament preocupat’ pels últims esdeveniments a Gibraltar i per la possibilitat que Madrid imposi una taxa de 50 euros per entrar o per sortir de Gibraltar, com havia anunciat el ministeri d’Afers Exteriors.

Per tot plegat, Margallo ha preferit no fer declaracions avui, però fonts del mateix ministeri han dit que, tot i reconèixer que estudia noves mesures fiscals, no hi ha res decidit ni cap termini previst, en un missatge amb to conciliador. A més, ha reconegut que calia estudiar aquestes mesures des d’un punt de vista jurídic, bo i sabent que Gibraltar forma part del Regne Unit i, per tant, de la Unió Europea.

L’origen del conflicte són els blocs de formigó que Gibraltar va col·locar al mar per protegir, segons diu, les seves aigües i la biodiversitat. Però els pescadors espanyols critiquen que aquests blocs de formigó el impedeixen de poder fer la seva feina. Aquesta mesura es va traduir en durs controls espanyols a la frontera per a tothom que volgués entrar i sortir de Gibraltar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any