Detingut el presumpte responsable del foc d’Andratx

  • Gairebé estabilitzat del tot l'incendi de Mallorca, que continua viu a Galatzó, una zona de gran valor ecològic

VilaWeb
Redacció
30.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’incendi que va començar divendres a la serra de Tramuntana ja és gairebé del tot estabilitzat. Ahir al vespre una seixantena de bombers van anar amb helicòpter a apagar l’últim front que quedava al puig del Galatzó, una zona de gran valor ecològic i refugi de fauna autòctona. A Galatzó, l’accés hi és més complicat i durant moltes hores únicament hi podien treballar els vehicles aeris. Els bombers creuen que el foc es podrà controlar del tot avui o demà. Durant quatre dies s’han cremat prop de dues mil hectàrees. És, doncs, l’incendi més greu del segle XXI a les Illes. De fet, un desplegament aeri de les característiques del d’aquests dies no s’hi havia vist mai.

En un signe més de la nova situació és que ahir a horabaixa van començar a reallotjar els dos-cents cinquanta veïns d’Estellencs que encara eren fora de casa.

El coordinador del Servei d’Emergències, Miguel Ángel Andreu, va dir que aquests dies vinents pot haver-hi petits rebrots, però que confien que demà ja sigui del tot controlat.

Detenció del presumpte autor del foc

La Guardia Civil va detenir ahir un home acusat d’haver començat el foc. Ignacio G., de quaranta-quatre anys hauria reconegut que va llençar cendres amb brases d’una barbacoa que havia fet a la zona de la Coma d’Andratx el dia abans que es tingués notícia del foc en un carretó. El detingut és el germà del primer encausat per la policia, divendres mateix. A més, s’han encausat dos homes més. Es preveu que passi a disposició judicial entre avui i demà.

Desastre natural

Amb quasi dues mil hectàrees calcinades fins ara, la majoria de bosc mediterrani, és l’incendi més greu que hi ha hagut a les Illes des de fa quasi dues dècades, tant en extensió com en danys a l’ecosistema. La raó és que ha cremat a la serra de Tramuntana, un paratge protegit i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Una de les zones arrasades és la finca de la Trapa, un símbol del moviment ecologista mallorquí que el Grup Ornitològic Balear (GOB) va adquirir el 1980 mitjançant una campanya popular per a salvar-lo de la urbanització. Precisament, l’1 de juny de 1994 les vuitanta hectàrees de la Trapa ja van cremar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any