Herrera proposa una aliança de partits d’esquerres i ecologistes per a les europees

  • El coordinador nacional d'ICV exclou el PSC però aspira a 'sumar forces' amb IU, Equo i Compromís

VilaWeb
ACN
26.06.2013 - 11:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Herrera, coordinador nacional d’ICV, ha proposat una aliança de partits d’esquerres i ecologistes per a concórrer junts a les pròximes eleccions europees. Segons Herrera, ha de ser una ‘suma de forces’ que arribi també a socialdemòcrates d’esquerres i els moviments socials i que aporti alternatives a les receptes d’una Unió Europea que només recomana ‘dolor inútil i insolidari’ per als ciutadans. Herrera ha exclòs expressament el PSC d’aquest pacte perquè la socialdemocràcia europea ‘no planta cara a les polítiques d’austeritat’ i ‘no serveix’. En canvi, ha apuntat expressament a IU, Compromís i Equo.

El dirigent d’ICV ha llançat la proposta en un esmorzar informatiu a Madrid on ha reivindicat un marc polític per ‘superar el disbarat’ de les retallades i ‘l’estafa’ dels objectius de dèficit. Segons ha apuntat, el projecte original d’Europa està en mans de la dreta, que utilitza la crisi i les institucions europees com a ‘coartada’ per imposar un ‘projecte econòmic determinat’.

Davant d’aquesta situació, ha dit, la socialdemocràcia ‘no representa una alternativa’ perquè està ‘rendida’ i ha ‘acatat el marc fiscal’, com ho demostra, ha dit, l’acord entre PP i PSOE assolit aquesta setmana al congrés per a donar suport al president del govern espanyol a la propera cimera europea. 

És per aquest motiu que ha apostat per posar en valor ‘l’actitud de rebel·lió’ amb què s’identifica ICV però també altres forces d’esquerres i ecologistes en unes eleccions que són ‘una fantàstica oportunitat’ per deixar clara l’oposició als designis de ´les forces del mercat’ i per ‘revertir el que està passant’.

Per fer-ho possible, segons Herrera, cal ‘sumar forces’ i això ‘implica una aliança per construir una gran majoria’ i aconseguir un ‘canvi de rumb’. La seva proposta passa per formar un espai ‘d’esquerres i ecologista’ que ‘es converteixi en un bloc democràtic per a les pròximes europees’ i que sumi també els moviments socials.

L’objectiu d’aquesta aliança, segons Herrera, no ha de ser només ‘convèncer’ sinó ‘vèncer’ en un moment en què les enquestes ‘van bé’ i cal una aposta seriosa per a ‘intentar guanyar’ en favor dels ciutadans. 

‘Sé que no serà fàcil, fa falta generositat i implica renunciar a les diferències, alçada de mires, empatia i posar-nos a la pell de l’altre’, ha admès, però la situació actual fa més necessari que mai aquest ‘espai de confluència’ que aposti per la reestructuració del deute, una fiscalitat justa i una modificació de l’article 135 de la Constitució. 

‘No comptem amb el PSC’

Amb tot, Herrera ha exclòs la possibilitat d’assolir un acord amb el PSC en aquesta direcció, perquè forma part d’una socialdemocràcia europea que ‘no planta cara a les polítiques d’austeritat’ i que ‘no serveix’. ‘Una altra cosa és que hi hagi socialistes que entenguin que aquest escenari no porta enlloc’, ha dit, però ‘no comptem amb el PSC’.

En canvi, Herrera sí que ha apuntat a forces com IU, Compromís o Equo. ‘Provarem que això sigui possible, i si no és possible, buscarem un programa de mínims en què crec que tots podem coincidir.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any