Una estelada d’espelmes il·lumina la Sagrada Família

  • L'ANC encén centenars d'espelmes de colors amb la Flama del Canigó com a símbol d'unitat i llibertat

VilaWeb
ACN
24.06.2013 - 09:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una gran estelada de llum encesa amb la Flama del Canigó ha il·luminat aquesta Nit de Sant Joan el temple de la Sagrada Família. L’acte, organitzat per la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana per la Independència (ANC), ha volgut d’aquesta manera unir l’esperit de la flama que representa la festa d’encesa de Focs de Sant Joan al conjunt dels Països Catalans, amb el símbol de l’estelada, la independència i la llibertat. Ha estat, a més, l’única estelada amb espelmes de colors encesa a la ciutat de Barcelona en aquesta revetlla de Sant Joan.

El barri ha commemorat també els trenta anys de la primera vegada que va arribar la Flama del Canigó a la Sagrada Família. L’encesa de l’estelada ha estat el punt culminant dels actes organitzats per la Coordinadora d’entitats de la Sagrada Família amb motiu de la revetlla de Sant Joan. Va ser ahir cap deu de la nit, on membres de la secció local de l’ANC van encendre un miler d’espelmes de colors a peu del carrer Marina, davant l’entrada principal del temple, amb el dibuix de la bandera independentista i aprofitant l’arribada en aquest punt de la Flama del Canigó.

‘D’aquesta manera volem rebre la Flama del Canigó, que és el símbol de la unitat de la llengua catalana al conjunt dels Països Catalans’, va explicar a l’ACN, Antoni Vinyas, coordinador de l’ANC-Sagrada Família, després de destacar que aquesta havia estat la primera estelada de llums de color que s’encenia a la capital catalana. ‘Volem fusionar l’esperit de la flama amb la fortalesa que volem que tingui l’ANC per aconseguir la llibertat del poble català’, va afegir.

La Flama del Canigó va arribar a l’entorn del temple de Gaudí cap a dos quarts de nou del vespre de la mà d’un jove associat a l’Agrupació Excursionista de Catalunya, procedent de la plaça Sant Jaume de Barcelona. La Flama fou rebuda per un grup de timbalers. Posteriorment es va procedit a la lectura del manifest que l’acompanyava, el mateix text que es llegeix a totes les rutes dels Països Catalans per on es distribueix la Flama. Tot seguit es va encendre un peveter a una de les entrades de la Sagrada Família i la tradicional foguera de Sant Joan, ubicada en aquesta ocasió a la intersecció entre els carrers Marina i Mallorca.

En la lectura del manifest de la Flama, enguany a càrrec pel capellà, historiador i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Antoni Pladell i Font, s’han recordat els valors de catalanitat, unió i llibertat que aquesta representa, contra aquells que ‘volen dividir la unió d’un gran poble’. El missatge va recordar també les figures de Salvador Espriu i de Vicent Andrés Estellés.

També es va destacar la proximitat amb el tercer centenari de 1714, ‘any en què un rancorós rei d’Espanya ens va prendre les llibertats i ens va vincular, com a colònia conquerida, al decadent carro del regne espanyol’, va llegir Vinyas. I va criticar que durant tot aquest temps l’estat espanyol continués maltractant el poble català i que ‘no perdona que vulguem continuar sentint-nos un poble lliure’. Finalment, es va fer una crida al ‘seny, la decisió i la valentia’ per seguir reivindicant el dret dels pobles a decidir el seu propi futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any