Animació lectora de la Biblioteca d’Aielo de Malferit

VilaWeb
M. Jesús Juan Colomer
17.06.2013 - 00:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El mes d’abril passat celebràrem a la biblioteca d’Aielo de Malferit la XXXIV Setmana de la Lectura, del 21 al 26, amb el lema ‘L’Hort de la Biblioteca’. Ja en són molts els anys que venim celebrant la gran festa dels llibres, apropant, als menuts i a tota la població, la biblioteca, la bona literatura, l’animació, les visites d’escriptors, el teatre, les fires de llibres, la presentació d’obres… i una llista més llarga d’activitats que van augmentant en convocatòria l’anual de setmana de la lectura.

Cada any, esta festa del llibre dedicada als lectors i als que encara no ho són, tracta un tema o esdeveniment, proposat des de l’escola o des de la Biblioteca perquè des de sempre els centres educatius del poble i la biblioteca treballen de manera coordinada. Enguany, el tema suggerit pel col·legí va ser ‘Els horts ecològics’. La recomanació de dur endavant este projecte venia donada pel programa Comenius que porta endavant l’escola.

La combinació entre horta, llibres, biblioteca i animació, va ser d’allò més divertida i variada, però un element no esperat, la pluja, va provocar la suspensió d’algunes activitats molt arrelades en els actes programats de la Setmana com és la festa i el berenar de cloenda.

Cada any, com una activitat prioritària, es programa la visita de la totalitat de l’alumnat a la Biblioteca. Enguany els alumnes més menuts escoltaren el bonic conte persa ‘El jardí de Babaï’, conversaren sobre les hortes d’Aielo i remiraren entre les prestatgeries buscant els millors contes. Els cursos des de 3r fins a 6é arribaren a la Biblioteca preparats per a escoltar als llauradors invitats que explicaren con era el treball d’abans a l’horta, contaren al voltant de l’equilibri ecològic, recomanaren difondre els cultius típics d’Aielo com el nap, els alls, les bledes…  analitzaren el paisatge rural de l’horta, abans molt important i en l’actualitat tan desolat, parlaren del terme, de les partides, de la tanda… utilitzant paraules pròpies del reg, de la fauna i la vegetació per fer notar com s’està extingint part de la riquesa idiomàtica relativa al camp per falta d’ús. Per a finalitzar, els llauradors compartiren amb l’alumnat faves ecològiques cultivades per ells i regades amb l’aigua del riu Clariano. Va ser tot un plaer escoltar les xerrades d’este grup d’homes, atapeïdes de tradició i saviesa.

Un dels actes emblemàtics i emotiu de cada setmana de la lectura és la presentació i la donació del Gran Llibre a la Biblioteca per part del Col·legi ‘Sant Josep de Calasanç’ i de l’Escoleta Municipal ‘La Serratella’. És una activitat pensada per a desenvolupar la imaginació escrivint o dibuixant, a banda de fomentar la investigació i la col·laboració de les famílies amb l’escola. El resultat és un llibre d’escrits i il·lustracions, elaborat amb cura i estima pàgina a pàgina per cadascuna de les classes de l’Escola. L’acte reuneix el professorat, l’alumnat, les famílies i els lectors que volen veure i llegir el nou treball escolar, que cada any es supera. El Gran Llibre és un llibre únic i de gran valor sentimental i una vegada a la Biblioteca passa a formar part del fons bibliogràfic, i es converteix en un dels llibres més consultats i remirats.

També anualment, donant protagonisme als usuaris que cada dia fan ús de la biblioteca, es premia als millors lectors, adult i infantil, i enguany fins i tot es va premiar al lector més major.

La Setmana es va completar amb la presentació del llibre de Josep Penadés ‘La llibertat en flames’, i amb l’exposició ‘La ruta de les coves i la creu de la Serratella’ per a difondre i potenciar la nova ruta senderista al poble i el contacontes de Desamparats Vidal Tortosa.

Podem dir amb tot, i com tots els anys, que la setmana de la lectura va ser un èxit perquè la gent d’Aielo l’espera impacient amb l’arribada de la primavera, i sap respondre acudint i participant en les activitats.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any