Una genetista acomiadada a València, coautora de la investigació sobre la clonació

  • Núria Martí Gutiérrez va ser despatxada arran d'un ERO al Centre d'Investigació Príncep Felip

VilaWeb
Redacció
16.05.2013 - 11:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un equip d’investigadors de la Universitat d’Oregon, als Estats Units, ha aconseguit la primera clonació de cèl·lules mare d’un adult. És el primer experiment reeixit en humans de la tècnica que es va fer servir per clonar l’ovella Dolly. Un dels científics que ha participat en aquest èxit és la genetista valenciana Núria Martí Gutiérrez, que no fa gaire que havia estat acomiadada del Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF).

Martí es va llicenciar en ciències biològiques a la Universitat de València i es va especialitzar en reproducció assistida a la Fe. Va començar la tesi doctoral al CIPF, i quan l’any 2011 van començar els rumors sobre un ERO al centre va demanar una plaça al laboratori de ciències reproductives de la Universitat d’Oregon.

‘Van començar els rumors i, com que veia que la situació era molt dolenta, vaig començar a buscar uns altres laboratoris. Vaig enviar el currículum ací, perquè hi coneixia molta gent. Un dia vaig saber que entrava en l’ERO i l’endemà em responia el meu actual cap, acceptant-me’, ha dit Martí en declaracions a la cadena Ser.

Martí ha afegit: ‘Estàs molt contenta perquè t’accepten en aquest grup, però fa molta ràbia, perquè treballes molt a gust a la teva ciutat, amb la família i els amics.’ La seva cap a la Universitat d’Oregon compta amb ella, en principi, per a un període de cinc anys. ‘Després ja ho veurem. M’agradaria tornar, però tal com estan les coses, no.’

El CIPF, que es va inaugurar el 2005, fou víctima el 2011 d’una gran retallada per part del govern valencià, que aquell any va reduir a la meitat l’aportació de 9,8 milions d’euros que feia el 2009. I encara va retallar més les ajudes el 2012. Arran de l’ERO, de dos-cents quaranta treballadors en van despatxar cent tretze, entre els quals Núria Martí. I també van desaparèixer la meitat de la vintena llarga de laboratoris que tenia. El Ministeri de Ciència espanyol també va retallar un milió i mig d’euros d’ajudes.

El professor de bioquímica de la Universitat de València Juli Peretó va parlar de la situació crítica del centre en aquesta opinió contundent: El CIPF, tocat de mort.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any