Alumnes del col·legi Sant Miquel presenten un treball mediambiental sobre el Gurri

  • Va ser premiat a Recerca Jove 2012

VilaWeb
Redacció
29.04.2013 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Divendres passat els alumnes del col·legi Sant Miquel dels Sants, Pau Benito, Marta Clos, Meritxell Font i Laia Villar, van presentar  a la Sala de la columna de l’Ajuntament de Vic, els resultats de “Estudi ecològic i ambiental de la conca del Gurri al seu pas pel municipi de Vic”,  treball premiat a Recerca Jove 2012.

L’acte va ser presidit pel regidor de medi ambient, Josep Rafús que va manifestar sentir-se orgullós de la feina feta per aquests estudiants i els va felicitar pel reconeixement aconseguit. També van intervenir el director del col·legi, Ignasi Roviró, que va reafirmar l’aposta clara del centre per potenciar la recerca i el president de l’Associació Hàbitats, Xavier Martí, que va posar de manifest la importància d’apropar a la ciutadania al coneixement del medis naturals més propers, com ara els nostres rius, tasca impulsada per l’entitat que presideix per mitjà del Projecte Rius.
 
Igualment i com a membres del tribunal van intervenir, Jordi Boadas, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Marc Ordeix, director del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis i Fortià Prat, expert en analítica d’aigües. Tots  tres a més de felicitar als premiats van animar als nous alumnes de 4t d’ESO del col·legi Sant Miquel dels Sants, que aquest curs amplien i donen continuïtat a aquest estudi ecològic per què comparteixen resultats i siguin crítics en l’elaboració de la seva recerca.
 
A més d’estudiar la salut de la conca del riu Gurri en el seu pas pel municipi de Vic a la primavera i estiu del 2012, emprant paràmetres hidromorfològics, fisicoquímics i biològics, els autors van efectuar mapes d’impactes de diferents trams del Gurri i Meder en la zona urbana de Vic i propostes per pal·liar alguns problemes ecològics i ambientals que afecten a l’àrea d’estudi.

Per avaluar els impactes derivats d’activitats humanes en el municipi de Vic, a més de tres mostrejos principals, en van efectuar dos més, un al naixement del Gurri i  l’altre a la desembocadura. El treball constata que aquells trams que pateixen una pressió humana baixa, tenen un estat excepcional que pot considerar-se de referència (naixement), mentre que aquells que tenen una alta pressió humana, a partir de fonts de contaminació difusa o puntual, estan en més mal estat (pas del Gurri i sobretot el Meder per determinades zones urbanes). La resta de punts mostrejats presenten un estat intermedi. Aquesta pressió humana es manifesta en impactes identificats i que, tenen la causa en: camps de conreu, activitat industrial, infraestructures viàries, altres construccions, actuacions de millora inadequades, males actituds de la ciutadania… entre d’altres.

L’estudi que inclou alguns plans de vigilància destinats a un control preventiu d’alguns dels paràmetres estudiats, posa de manifest les importants accions de millora realitzades durant els darrers anys per l’Ajuntament de Vic, però també diversos punts en que caldrà continuar actuant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any