La Documenta documenta les editorials petites

  • La llibreria Documenta de Barcelona acull una vintena d'editorials petites, artesanes, una part de les quals també ha obert el bloc 'Llegir en català'

VilaWeb
Montserrat Serra
18.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És sens dubte un dels elements destacats d’aquest Sant Jordi: l’eclosió de tot un seguit d’editorials petites que formen un patrimoni imprescindible de les lletres catalanes. Aquest fet no ha passat inadvertit a la llibreria Documenta de Barcelona, un establiment amb encant. L’epicentre de la singularitat de la Documenta és el seu propietari, Josep Cots, i l’equip de creadors que l’ajuden a organitzar activitats sorprenents, de les més imaginatives i divertides del panorama literari. Avui en fa una: es diu ‘Nosaltres som els altres‘ i se subtitula ‘artesania, tradició i noves generacions unides per l’amor a l’edició, a la creació literària i a les humanitats’.

Reproduïm la nota que envia la Documenta. No cal gaire res més:

‘Els editors artesans seran les estrelles de la nostra parada del dia del llibre. I dijous, 18 d’abril, presentarem “Nosaltres som els altres” a les 20.30. Editors clàssics de llarga trajectòria, com Dalmau i Club Editor; editors moderns com LaBreu o Blackie Books; editors acabats de néixer, com Males Herbes o Periscopi. També poden ser erudits, com Adesiara i Ela Geminada; més lleugers, com Alrevés o Raig Verd; editors de narrativa arriscada i d’experiència; com Sajalín o Alpha Decay o amb contingut sociopolític, con Dau o Virus.
 
Alfabia, Asteroide o Minúscula ni necessiten presentació perquè amb  la seva producció  han demostrat el seu nivell. La tarragonina Arola ha  construït amb tossuderia la millor col·lecció de teatre que existeix en català. Potser l’editor més gran és 1984, que contrasta amb els microeditors Días Contados i Cómplices, i tots tres demostren que la mida no és el que importa.

Una gran riquesa i varietat, que podreu conèixer en la presentació del projecte el 18 d’abril, a les 20.30: artesania, tradició i noves generacions unides per l’amor a l’edició, a la creació literària i a les humanitats.

Seguidament, a partir de les 22.00, començarà la DocuSession. Cada any hem obert Documenta de nit per a donar la benvinguda a la primavera (podeu veure Docunight al www.vimeo.com!). Aquest any ho celebrarem tot plegat amb l’actuació d’un DJ i una mica de beguda.’

Per altra banda, una part d’aquests editors acaben d’editar el bloc Llegir en català. Defineixen el projecte de la següent manera: ‘Som editorials independents de Catalunya que treballem per publicar els millors llibres en català. Hi posem la nostra feina i tota la nostra il·lusió a favor de la cultura en català. Aquest bloc és només una mostra de tota la feina literària que fem. Hi podreu trobar un llibre al mes per editorial, notícies i, en el futur, més informació i  entrevistes.’ És una iniciativa de l’editorial Raig Verd, en col·laboració amb Periscopi, La Breu, Fragmenta, Males Herbes, Viena, L’Avenç, AlRevés, 1984, Sidillà, Gregal, i Meteora.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any