Torna el Kosmopolis, centrat en la relació entre la literatura i la ciència

  • Jaume Cabré serà el protagonista de l'inici del festival, demà

VilaWeb
M.S.
13.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Demà començarà la setena edició del Kosmopolis, la Festa de la Literatura Amplificada, al CCCB. I ho fa amb una conversa entre l’escriptor Jaume Cabré i el crític literari Xavier Pla, i amb la intervenció de la violinista Helena Satué. Amb aquest inici de qualitat i factura clàssica, s’obre un programa variat que s’allargarà fins dissabte, amb debats i actes sobre la relació entre ciència i literatura, la ciència-ficció i l’humor. Amb un homenatge a Roberto Bolaño, una conversa entre Juan José Millàs i Andreu Buenafuente, una sessió sobre la novel·la gràfica anglesa i un debat sobre el planeta Mart real des de la NASA i el Mart literari des del CCCB. I les seccions habituals: les projeccions al Canal Alfa, les tertúlies del Cafè Europa i el Gran Slam. El final de festa anirà a càrrec de David Carabén, que interpretarà cançons sobre l’amor i el desamor en un recital creat expressament per a Kosmopolis. (Consulteu la programació).

Tal com explica el responsable de Kosmopolis, Juan Insua, ‘la literatura té moltes portes d’accés. La literatura sempre ha estat amplificadora de la realitat. Allò que no canvia és la nostra necessitat d’històries, però a Kosmopolis ens fixem en la mutació de gèneres i formats, en l’adaptació als temps, i ens hem anticipat també en alguns fenòmens, com l’slam’.

La imatge d’aquesta edició és un lèmur, que segons Insua ‘és un animal simpàtic i molt literari, un animal de mitjanit però que anuncia el dia. És gairebé un animal fantàstic, però existeix i és amenaçat. Com la cultura, que també la tenim amenaçada.’ Entre totes les propostes del Kosmopolis, remarca les menys llampants, però segurament, les més valuoses, perquè mostren la vitalitat de la creació a la ciutat i perquè van més enllà de la festa. Segons Insua, Kosmopolis és un festival horitzontal, obert i canviant. En destaca els itineraris de la Barcelona lectora, que ha creat l’equip del CCCB-Educació i Biblioteques de Barcelona: ‘El cervell lector’ i ‘El text viatger’. I també allò que anomenen Bookamp III, que conté vint-i-set activitats i que inclou un aplec de revistes literàries digitals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any