Compromís i ERC faran oposició contundent a Rajoy al debat de política general

  • Coscubiela i Duran hi van intervenir ahir · Van demanar a Rajoy que no s'atrinxerés darrere la constitució espanyola

VilaWeb
Redacció
21.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat de política general va tenir ahir la primera sessió amb la intervenció d’obertura del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. i les de Rubalcaba (PSOE), Duran (CiU), Lara (IU), Coscubiela (ICV) i Díez (UPyD). Totes les formacions van fer dures crítiques a la política de Rajoy en el primer any i escaig de govern. Avui parlaran Alfred Bosch (ERC) i Joan Baldoví (Compromís), que es repartiran el temps del grup mixt, i el PNB.

En la sessió d’ahir, Rajoy va anunciar una ‘segona generació de reformes’. Després de defensar totes les retallades i mesures d’austeritat aplicades fins ara, que segons ell han evitat una suspensió de pagaments de l’estat espanyol, va anunciar noves mesures encaminades més aviat a l’estímul econòmic. Algunes s’aprovaran en el consell de ministres de divendres; unes altres en un projecte de llei per a emprenedors que s’enllestirà aviat, i la resta durant ‘les setmanes vinents’.

A més, entre aquestes mesures ‘per estimular l’economia’, hi ha la introducció de les anomenades ‘minifeines’: feines a temps parcial per un màxim de 400 euros al mes que a Alemanya funcionen des de fa deu anys. Es tracta d’una nova categoria d’ocupació amb salaris per sota del mínim interprofessional. L’estiu passat el Banc Central Europeu ja va proposar aquesta mesura al govern espanyol, que ara ha decidit d’instaurar-la.

Rajoy també va tancar la porta a la dació en pagament generalitzada. Va dir que descartava la dació en pagament retroactiva i la suspensió dels desnonaments perquè podien fer perillar el mercat hipotecari. Explicà que el seu objectiu era abaixar la barrera perquè més ciutadans es poguessin beneficiar de les mesures contra els desnonaments. I va posar d’exemple que fins que no s’hagin produït tres impagaments no es pugui reclamar res al deutor.

Oferta de diàleg a Catalunya

Rajoy va oferir novament diàleg a Catalunya –sense esmentar-la, parlant sempre de ‘totes les comunitats autònomes’–, al mateix temps que posava la constitució i les lleis espanyoles com a fre a qualsevol aspiració nacional. Va dir que no era acceptable que es prenguessin decisions contra la carta magna, i menys encara des de les institucions. Rajoy va recordar que la constitució era oberta a la reforma, i que s’havia de respectar el procediment que estableix –i que ara fa impossible de canviar el text si no s’hi avenen els dos principals partits espanyols, PP i PSOE.

Duran demana a Rajoy que no sacralitzi la constitució

El portaveu de CiU al congrés espanyol, Josep Antoni Duran i Lleida, va demanar a Rajoy que reformés totes les lleis que calguessin, fins i tot la constitució, per ‘salvaguardar la democràcia’, és a dir, per poder celebrar la consulta. ‘No sacralitzem la constitució. Facin propostes, estem disposats a dialogar, però quina proposta té vostè de cara al futur?’, va demanar Duran. Així mateix, va dir al president espanyol que no tingués por de la democràcia i que no plantegés ‘en termes dogmàtics si la sobirania correspon al tot o a una part’, perquè així ‘l’enfrontament va creixent’.

Coscubiela acusa Rajoy de ser el ‘cap dels hooligans’ contra l’estatut

El portaveu d’ICV al congrés espanyol, Joan Coscubiela, va demanar a Rajoy que convoqués eleccions constituents i abandonés la Moncloa per haver incomplert totes les seves promeses electorals i haver imposat, a més, polítiques antisocials. Coscubiela també va afirmar que Rajoy no pot demanar seny al poble de Catalunya després d’haver estat el ‘cap dels hooligans’ que van atiar ‘l’incendi contra l’Estatut de Catalunya’, perquè no té autoritat.

El portaveu d’ICV va afirmar que Rajoy havia mentit tant que no podia continuar governant i el va acusar d’aprofitar la crisi per ‘imposar unes polítiques al servei d’una casta econòmica formada per especuladors i paràsits’ com per exemple ‘el seu amic Díaz Ferrán i Arturo Fernández’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any