Rajoy ofereix diàleg a Catalunya sense canviar res

  • Diu que les retallades 'han evitat el naufragi' i presumeix d'haver salvat Espanya de la intervenció

VilaWeb
Redacció
20.02.2013 - 13:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha ofert novament diàleg a Catalunya (sense esmentar-la, parlant sempre de ‘totes les comunitats autònomes’) al mateix temps que posa de fre la constitució i les lleis espanyoles a qualsevol aspiració nacional. En el debat de política general ha dit que no era acceptable que es prenguessin decisions contra la carta magna, i menys encara si es fa des de les institucions’, ha dit.

Ha recordat que la constitució és oberta a la reforma, i que s’ha de respectar el procediment que la carta magna mateixa estableix, i que ara fa impossible canviar el text si no s’hi avenen els dos principals partits espanyols, PP i PSOE.

L’oferta de diàleg condicionat de Rajoy es concreta en dos recordatoris que ha fet i que deixen clar que, per al president espanyol, l’únic subjecte de sobirania possible és l’espanyol: la constitució espanyola estableix la indissoluble unitat de la nació espanyola i la convocatòria de consultes per via de referèndum és una competència exclusiva de l’estat. ‘No podem passar per sobre de la constitució. Respectem la constitució i parlem del que faci falta, però al marge de la constitució no es pot fer res’, ha declarat. I ha dit que ja hi ha prou espais per al diàleg, que només fa falta voluntat. ‘Hi ha la conferència de presidents, i també àmbits de diàleg bilateral’.

I ha reblat: ‘Ens imposa la raó, el respecte a les lleis i la solidaritat’


Presumeix d’haver salvat Espanya

Rajoy ha presumit avui d’haver salvat Espanya de la intervenció en l’últim any. ‘Si les coses no haguessin sortit bé, no tindríem res a discutir aquí, serien uns altres els qui discutirien. Però els espanyols hem demostrat que ens mereixem que se’ns ajudi, però no que se’ns dirigeixi’, ha dit en la intervenció que ha fet en el debat de política general. Ha defensat les reformes que ha posat en marxa el seu executiu, i assegura que avui en dia ‘ningú de fora pensa que Espanya no tirarà endavant’.

Rajoy ha recriminat al PSOE l’estat en què va deixar els comptes fa un any i mig, però ha assegurat que, després de les reformes i les retallades ‘Espanya ja té el cap fora de l’aigua’. ‘Podem encarar el futur amb seguretat perquè avui tenim un futur, i això fa un any no ho teníem’, ha afegit.

‘Hem deixat enrere la imminència constant del desastre i comencem a veure esvaïda la senda del futur’, ha afirmat abans d’assegurar que malgrat que no pretén ‘distribuir un optimisme buit’ considera que s’ha ‘evitat el naufragi’.

Segons Rajoy ‘és evident que no hem arribat al final del viatge, però hem superat una etapa transcendental perquè d’aquesta depenia tot el que venia després’.

Abans de parlar de la qüestió territorial, Rajoy ha defensat les retallades aplicades fins ara com una necessitat per evitar la suspensió de pagaments de l’estat. I ha anunciat una ‘segona generació de reformes’ econòmiques per a primes, autònoms i joves desocupats que us detallem ací.

També ha proposat de fer un gran pacte contra la corrupció, i ha anunciat tot un seguit de propostes per eradicar-la.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any