Les mesures de Rajoy contra la corrupció

  • El president espanyol ofereix un pacte amb la resta de partits amb més control als partits i un enduriment de les penes

VilaWeb
Redacció
20.02.2013 - 13:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dedicat una part del seu discurs sobre el debat de política general per parlar de corrupció i proposar tota una sèrie de mesures que, al seu entendre, han de servir per fer-hi front. ‘La corrupció és corrosiva, lesiona la democràcia, és missió de tots donar instruments que facilitin la tasca de lluitar-hi en contra’, ha dit Rajoy, que ha proposat un acord ampli a la resta de grups del congrés, i ha detallat les actuacions que impulsarà el govern. Heus-les ací:

Llei de Transparència (en tràmit parlamentari):
–Els criteris s’aplicaran a partits, organitzacions empresaris i sindicals, i a totes les entitats que es financin a través de fons públics.
–Fixa nous límits a les donacions i controla els ingressos i despeses de les fundacions vinculades als partits a través del Tribunal de Comptes.
–Regula els procediments de contractació dels partits.
–Estableix les regles sobre el paper dels responsables de la gestió econòmica dels partits, que inclouen tenir un deure formal amb el Tribunal de Comptes i haver de comparèixer al parlament per explicar la gestió dels recursos dels partits representats.

Llei Orgànica reguladora de l’exercici de les funcions públiques:
–Crearà un estatut del càrrec públic, amb estàndars de transparència obligatoris.
–Preveu una auditoria al final del mandat dels alts càrrecs per repassar el patrimoni adquirit durant el temps en què ha exercit el càrrec públic.
–Estendrà les mesures a diputats i senadors, i als lobbies.

Reformes penals:
–Endurir penes, agilitar els processos i augmentar el termini de prescripció dels delictes, a través de la reforma del Codi Penal i la Llei d’Enjudiciament Criminal.

Rajoy ha volgut insistir que el govern estava disposat a parlar-ne amb la resta de grups i analitzar i debatre les seves propostes. ‘La  democràcia no pot ser patrimoni de ningú’, ha declarat, abans de voler deixar clar que no hi ha, a Espanya, ‘un estat generalitzat de corrupció’, i que ‘les excecions no són representatives més que de si mateixes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any