Les noves mesures de Rajoy per a pimes i autònoms

  • Rajoy anuncia una "segona generació de reformes" amb una trentena de mesures

VilaWeb
Redacció
20.02.2013 - 13:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat avui al congrés en el debat de política general una ‘segona generació de reformes’. Després de defensar totes les retallades i mesures d’austeritat aplicades fins ara, que segons ell han evitat una suspensió de pagaments de l’estat espanyol, ha anunciat noves mesures encaminades més aviat a l’estímul econòmic. Algunes s’aprovaran en el consell de ministres de divendres; unes altres en un projecte de llei per a emprenedors que s’aprovarà aviat, i la resta ‘en les setmanes vinents’.

Heus ací les mesures anunciades:


Règim especial en l’IVA

A partir del pròxim exercici fiscal, des de l’1 de gener del 2014, hi haurà un règim especial per a l’IVA ‘per evitar que s’hagi d’ingressar fins que no s’hagi cobrat la factura corresponent’. S’aplicarà als autònoms i pimes amb un volum de negocis inferior als 2 milions d’euros anuals. És una vella promesa del PP que s’ajorna encara un any més.

45.000 milions en crèdits

A més, l’executiu espanyol també reduirà els costos de la intermediació financera i preveu mobilitzar 45.000 milions d’euros per millorar la situació financera de les empreses, especialment les pimes, mitjançant una ampliació de les línies de l’ICO per aportar a aquest programa 22.000 milions d’euros que es completaran amb 10.000 milions més de les entitats que estiguin sanejades.

En aquest marc, també preveu posar en marxa nous sistemes de garanties d’avals per a la Companyia Espanyola de Refinançament i la d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació per mobilitzar 1.700 milions d’euros més a les empreses. L’executiu espanyol també preveu potenciar el capital risc amb un impacte de 2.000 milions d’euros, la creació d’un fons de titularització de pimes de 3.000 milions d’euros, o l’impuls al mercat alternatiu borsàtil.

Ampliació del pla de proveïdors

El president espanyol també ha anunciat una ampliació del pla de proveïdors per a les factures anteriors a l’1 de gener del 2012 per a les factures i activitats que havien quedat fora del primer pla. El nou programa estarà dotat amb 2.700 milions d’euros, i va acompanyat de la transposició de la normativa europea de morositat en operacions comercials per augmentar els interessos de demora i fixar un termini de pagament de 30 dies ampliables a 60 per a les operacions privades.

Paral·lelament, les administracions públiques hauran d’incloure un compromís de reducció dels seus deutes amb proveïdors. Aquest compromís, ha advertit, serà objecte d’una “vigilància molt estreta”.

Canvis en educació

El paquet de mesures del govern espanyol també inclou modificacions en el camp de l’educació. Segons el president del govern són per a crear a l’Estat “una cultura favorable a la inversió i a la creació de riquesa”. Per aquest motiu s’inclouran entre els continguts mínims dels nivells educatius assignatures “que fomentin el desenvolupament de la creativitat, el treball en equip i l’esperit emprenedor”. A més, segons Rajoy, s’adoptaran mesures per a la formació permanent del professorat en aquesta matèria.

Tarifa plana de la Seguretat Social per a Joves

Una altra de les mesures estrelles del pla, tot i que ja s’havia anunciat, és una tarifa plana de la Seguretat Social de 50 euros per a menors de 30 anys i nous autònoms. Tindrà vigència durant els primers sis mesos i s’emmarca dins de l’estratègia per a l’emprenedoria i l’ocupació jove. A més, els menors de 30 anys també podran compaginar la prestació d’atur amb l’inici d’una activitat emprenedora.

A més, per als menors de 30 anys, s’amplien les possibilitats de capitalització de l’atur, que arribarà al cent per cent en alguns supòsits quan es destinin a una activitat emprenedora.

Societats per a emprenedors

També en l’àmbit de l’emprenedoria, el govern espanyol posa en marxa una nova figura societària de “l’emprenedor de responsabilitat limitada” com la que ja funciona en altres països i que anirà acompanyada de l’anomenada “segona oportunitat” que persegueix que els ciutadans, empresaris i societats trobin fórmules concursals més flexibles, àmplies i adaptades a les seves necessitats.

Agilització dels tràmits

A més, segons Rajoy, s’agilitzaran els tràmits municipals per a la creació d’empreses dins de la reforma de l’administració local i es posa en marxa el portal “Emprèn en tres” que ha de permetre als emprenedors gestionar de forma més accessible i senzilla els tràmits municipals necessaris per a l’inici de la seva activitat.

Estudis i contractes per a joves

Rajoy també ha anunciat estímuls perquè els joves desocupats puguin obtenir el seu títol d’Educació Secundària Obligatòria i la reducció de la quota que les empreses paguen a la Seguretat Social per a la contractació a temps parcial de joves menors de 30 anys, una mesura que es mantindrà mentre l’atur no se situï per sota del 15%. Aquesta reduccioó serà del 75% per a empreses de més de 250 treballadors i 100% de la resta.

A més, es crea la nova modalitat de contracte temporal “primera feina jove” amb incentius a la seva transformació en indefinit i es donaran altres incentius per als contractes en pràctiques per a la primera feina.

Les ETT podran fer contractes de formació

En aquest marc, Rajoy ha anunciat que les Empreses de Treball Temporal (ETT) podran fer contractes per a la formació i l’aprenentatge

Per últim, Rajoy també ha anunciat “reformes en profunditat”tan al sector energètic com en les estructures ferroviàries, de transport i logística al sector de l’habitatge. Dins d’aquest àmbit ha destacat la nova Llei per a la rehabilitació urbana, que inclourà ajudes per a les comunitats de propietaris per rehabilitar edificis.

Mesures per decret

El govern espanyol aprovarà la majoria d’aquestes mesures aquest divendres per decret Llei al Consell de Ministres. La resta aniran al projecte de llei de suport als emprenedors io es posaran en marxa a les pròximes setmanes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any