La tertúlia proscrita

ICV-EUiA tampoc no assistirà a la reunió de partits de dijous contra la corrupció

  • C's ha anunciat que no hi aniria i el PP no ha decidit encara què farà

VilaWeb
ACN
05.02.2013 - 22:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió de partits contra la corrupció convocada per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ja té les primeres baixes anunciades. Els portaveus parlamentaris d’ICV-EUiA i C’s, Dolors Camats i Jordi Cañas, ja han anunciat que no hi assistiran, mentre que el portaveu popular, Enric Millo, ho ha deixat en l’aire i ho decidirà en funció de com vagi la cimera de dimecres al Palau de la Generalitat amb els actors que controlen l’acció pública. ERC i CUP ja han anunciat la seva participació. La republicana Marta Rovira ha lamentat que altres grups no hi vagin per una qüestió de forma. El PSC, segons ha dit Maurici Lucena, hi anirà per respecte institucional, tot i que ha criticat el format.

ICV-EUiA vol fets i no fotografies

La portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha deixat clar que el seu grup no té intenció d’acudir a la reunió que ha convocat la presidenta del Parlament. Així li ho ha fet saber, segons ella, Joan Herrera a Núria de Gispert. Les raons que porten els ecosocialistes a declinar la invitació per participar a la cimera rauen en el fet que ICV-EUiA creu que cal que la cambra catalana prengui mesures clares, però no cimeres que només serveixin per compartir un diagnòstic sobre la gravetat de la situació. A més, l’ecosocialista ha assegurat que el seu grup ja ha fet evident la seva disposició a impulsar la ponència per elaborar la llei electoral i la llei de transparència i, per tant, no li cal assistir a una reunió per insistir-hi en el mateix.

Camats ha fet memòria per dir que ICV-EUiA ha presentat possibles mesures per lluita contra la corrupció en nombroses ocasions i no se n’ha sortit a l’hora de convèncer la majoria dels grups parlamentaris. Segons la portaveu d’aquest grup, és urgent que els polítics guanyin credibilitat entre la ciutadania. I, per fer-ho, ha destacat, cal prendre “decisions importants”. Entre aquestes, ha posat com a exemple que s’evitin els indults a persones condemnades per corrupció o que els partits apartin de les seves responsabilitats institucionals a les persones que hagin estat imputades. També s’ha mostrat partidària de que el codi penal contempli com a delicte el finançament irregular de partits, que s’endureixin els règim d’incompatibilitats i les penes per casos de corrupció, així com que s’elaborin mesures d’autocontrol dels partits en relació, per exemple, a les despeses electorals, o que es reguli l’activitat dels grups de pressió.

Sobre la reunió convocada per Artur Mas per a aquest dimecres, la portaveu dels ecosocialistes al Parlament ha reconegut que és “legítim” que el president de la Generalitat es vulgui reunir amb els òrgans que controlen l’activitat pública. No obstant això, ha dit, no es pot considerar la trobada com una cimera contra la corrupció de la qual puguin sortir les mesures concretes en aquest àmbit. A més, Camats ha reclamat a Mas que comparegui al Parlament i doni explicacions sobre els casos de corrupció que han esquitxat a CiU. És necessari, ha considerat, si el cap de l’executiu català vol exercir el lideratge del Govern en aquesta qüestió.

C’s ho veu una “farsa”

El portaveu de C’s, Jordi Cañas, ha anunciat aquest dimarts que el seu partit no anirà a la reunió de partits al Parlament contra la corrupció. Cañas ha carregat contra el Govern i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, per orquestrar una operació de “neteja” de la imatge de CiU davant de casos com el del Palau de la Música, el Pallerols, l’operació Clotilde i el cas de les ITV. “C’s no va participarà d’una farsa, no participarà d’una trobada dissenyada per fer una foto”, ha dit. Segons Cañas, amb la cimera i la trobada de dijous, CiU “ha sortit a la carrera per articular una maniobra de distracció dissenyada per un govern assetjat per casos de corrupció”.

Segons ell, la cimera de dimecres és una reunió “per intentar silenciar o limitar l’acció” dels organismes de control. Cañas ha opinat que Artur Mas no té credibilitat per fer front a la corrupció quan té la seu del seu partit embargada, i ha criticat que convoqui una cimera sense partits quan ni tan sols va voler comparèixer al Parlament sobre el cas Palau.

Però a més de la cimera, ha lamentat que CiU intenti capitalitzar totes les iniciatives polítiques al respecte, amb la reobertura de les ponències de la llei de transparència i electoral, i amb la trobada parlamentària de dijous. El portaveu de C’s no ha volgut pronunciar-se sobre si Oriol Pujol ha de dimitir a l’espera de conèixer com se substancia la imputació en cas de produir-se, i ha recordat que imputació no vol dir culpabilitat. En tot cas, ha dit, és una decisió personal de Pujol.

Pel PPC, no cal

Des del PPC, el portaveu parlamentari, Enric Millo, ha deixat en l’aire l’assistència del seu partit a la reunió que la presidenta del Parlament ha convocat per dijous. Els populars consideren que De Gispert “es podria estalviar” la convocatòria. “No sé si anirem o no, ho decidirem en funció de com vagin les coses en la reunió de dimecres”, ha dit Millo. I és que el PPC creu que la cimera que Artur Mas celebrarà dimecres amb els representants del món judicial no té el format adequat. Per Millo, tancar en una sala a Mas amb el president del TSJC i el fiscal general de Catalunya és “poc transparent” perquè no compta amb la resta de partits polítics.

En aquest sentit, el popular ha demanat a Mas que “rectifiqui” i convidi a última hora als partits a la cimera d’aquest dimecres. Si finalment no es fa així, Millo ha assegurat que la trobada “no té sentit” i “no és necessària”. “Això és fer una reunió fosca per tractar temes que s’haurien de tractar de manera transparent. És contraproduent perque genera desconfiança”, ha dit, tot concloent que si tot va com el president ha previst acabarà sent “una reunió a la cambra fosca”.

ERC lamenta que hi hagi partits que no hi assisteixin

“ERC sí que anirà a veure a la presidenta del Parlament i a qui faci falta per convèncer tothom que Catalunya ha de ser pionera en l’àmbit de la transparència”, ha apuntat la portaveu parlamentària d’Esquerra, Marta Rovira. Els republicans han valorat positivament les accions contra la corrupció que està duent a terme el Govern, principalment amb la convocatòria de la cimera contra la corrupció, i han destacat que el Parlament també ha de ser protagonista en aquesta guerra contra els corruptes. Rovira ha qualificat de “lamentable” l’actitud d’ICV-EUiA i de C’s que, “per qüestió de formes”, han decidit no assistir a la reunió convocada per la presidenta del Parlament.

Amb la reobertura de les ponències de la llei de transparència i de la llei electora, la secretària general dels republicans confia que es comenci a passar “de les declaracions als fets”, i s’actuï urgentment en defensa de la democràcia.

El PSC critica el format tot i participar

Per la seva part, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha confirmat que el seu partit sí que participarà en la trobada convocada per de Gispert per una qüestió de “respecte institucional”, tot i que ha opinat que el format escollit pel president de la Generalitat per a la cimera de dimecres no és l’adequat, ja que ha deixat fora els partits polítics. A més, ha avisat que la funció de la presidenta del Parlament només hauria de ser informar sobre la trobada que presidirà Mas dimecres, però no furtar la iniciativa als grups parlamentaris.

Lucena ha aprofitat per demanar a CiU i ERC que no “cuinin” les mesures contra la corrupció i demanin després als grups que s’hi adhereixin incondicionalment. “Aquesta no és la manera de buscar el consens”, ha advertit. Pel que fa a les ponències conjuntes sobre la llei electoral i la de transparència, ha opinat que haurien d’estar llestes a l’estiu, i ha anunciat una proposició de llei per limitar el temps d’espera de les ILP per ser debatudes en sessió plenària. El PSC vol fixar un límit màxim de tres mesos perquè no quedin en un calaix un cop sigui admeses a tràmit.

Sobre la possible imputació d’Oriol Pujol i les declaracions que ell mateix va fer al respecte, ha subratllat que la ciutadania ja comença a estar tipa que un partit intenti defugir d’un cas de corrupció “embolicant-se en temes que són de tots, els temes nacionals”.

La CUP presentarà dijous les seves propostes contra la corrupció

Pel que fa a la CUP, els seus diputats han anunciat que assistiran a la reunió convocada per De Gispert per presentar el conjunt d’iniciatives que reclamen per lluitar contra la corrupció des de l’àmbit parlamentari. La CUP treballarà en les ponències de la llei de transparència i de la llei electoral, tot i que assegura que no són “suficients”. Entre d’altres, demanen que, a més de les persones condemnades per corrupció, els partits als quals pertanyen també paguin les conseqüències i que la Generalitat acabi amb totes les clàusules de confidencialitat en els contractes públics per conèixer quant cobra cadascú a l’administració.

D’altra banda, els diputats Quim Arrufat i David Fernández han posat en dubte la eficàcia de la cimera contra la corrupció d’aquest dimecres, en la que els “grinyola” que el president de la Generalitat hagi convocat “els organismes que, amb independència del Govern, han de vetllar per l’acció del poder executiu”. Arrufat ha comentat, a més, que no són els organismes reguladors els que han de donar explicacions sobre el funcionament del sistema, sinó alguns partits polítics en els quals es multipliquen els casos de corrupció, “com CiU i PP”.

De fet, en el cas de CiU, Arrufat ha explicat que les mesures que proposi la federació nacionalista per combatre la corrupció seran examinades des de la desconfiança per part de la CUP. En aquest sentit, el diputat ha recordat que una de les primeres mesures que va prendre el govern d’Artur Mas el 2010 va ser la de retirar l’acusació per part de la Generalitat a Daniel Osàcar i Àngel Colom, càrrecs de CDC presumptament vinculats al cas Palau.

Des de CiU, el portaveu del grup parlamentari, Jordi Turull, ha confirmat l’assistència de la federació a la trobada amb la presidenta del Parlament i ha carregat durament contra aquells que han avisat que no assistiran a la convocatòria. “Els desautoritza completament. Se’ls veu massa el llautó. Darrere de les seves paraules es demostra que només hi ha tacticisme, interès polític i partidisme”, ha sentenciat.

En canvi, des de CiU Turull ha valorat “molt positivament” tant la iniciativa de la cimera de Mas amb el món judicial, com la convocatòria de la presidenta del Parlament. “Donen resposta a un clam social”, ha considerat, tot afegint que “no es pot menystenir el resultat” de les reunions.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any