La sanitat pública és viable

  • Els periodistes de la revista 'Cafè amb llet' van oferir ahir a la tarda una xerrada sobre les irregularitats i privatitzacions a la sanitat pública. Es tracta d'un acte més en una acampada reivindicativa de treballadors i usuaris que porta ja 31 dies

VilaWeb
VilaWeb
David Garcia
11.01.2013 - 14:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’acampada al Parc Taulí va ser començada pel comitè d’empresa de la corporació sanitària per tal de protestar contra les noves retallades que va anunciar el govern de la Generalitat per al 2013. Al cap de poc s’hi van sumar nombrosos usuaris per fer veure a la població que les retallades en sanitat afecten a tota la ciutadania i no només als treballadors. Ahir es va realitzar una nova assemblea on es va convocar una manifestació pel dia 24, tot seguit hi va haver una xerrada amb l’activista Esther Vivas i els membres de la revista ‘Cafè amb Llet’ Marta Sibina i Albano Dante.

Més de 200 persones van acudir a l’acte d’ahir a la tarda celebrat al vestíbul de l’edifici principal del Parc Taulí. La xerrada va començar amb la intervenció d’Esther Vivas que va denunciar les polítiques efectuades pels diferents governs amb l’excusa de la crisis. L’activista va contextualitzar el cas de la sanitat dintre de l’onada de retallades i privatitzacions que afecten també altres àmbits com l’educació o l’habitatge i va constatar que “el que són drets s’estan convertint en negocis privats”. Vivas va apostar per la desobediència civil com a única solució i es va mostrar optimista ja que cada cop sectors més grans de la població estan d’acord amb les protestes col·lectives.

Si s’acabés amb el frau no farien falta retallades

Albano Dante, va fer una exposició sobre el funcionament de la sanitat pública i les nombroses irregularitats que s’hi cometen. Segons el periodista el sistema sanitari català ‘està muntat per afavorir el frau’ especialment en els consorcis mixtes entre entitats públiques i privades. Va posar com a exemple els hospitals del Maresme que va investigar la seva revista. Els resultats els van publicar en un reportatge pel qual van ser sancionats amb una multa de 10.000 euros ‘però els casos de corrupció acaben tapant-se en comissions parlamentàries i mai surten a la llum’. Dante va citar també l’informe 7/2009 de la Sindicatura de Comptes de la Generalitat en que es va detectar ‘gravíssimes irregularitats’ en la gestió de la Corporació Sanitària del Parc Taulí aixi com l’adjudicació ‘a dit’ de obres de reforma de l’hospital. Marta Sibina va concloure la xerrada animant a la gent a mobilitzar-se: ‘hem de seguir denunciant el que està passant i seguir pressionant-los, costarà però al final els obligarem a fer marxa enrere en les retallades’.

El paper dels usuaris

La xerrada va ser precedida per una assemblea que va comptar amb l’assistència de més de 100 persones entre usuaris i treballadors. Cada dijous a les cinc de la tarda es realitzen aquestes assemblees, en la d’ahir es va aprovar la convocatòria d’una manifestació en defensa de la sanitat pública pel dia de gener 24 de gener a les 6 de la tarda des de l’hospital fins al centre de la ciutat. Un dels usuaris acampats ha destacat el paper dels usuaris de la sanitat, molt d’ells vinculats al 15M: ‘malgrat alguns dels recels inicials hem donat eines a treballadors i usuaris, s’han creat grups de treball estables i hem donat eines per lluitar a treballadors i pacients que han perdut al por a aixecar la veu. En aquest sentit hem aconseguit transcendir la lluita exclusivament laboral per convertir-la en una lluita de tota la ciutadania’.

Acampada indefinida per la sanitat

El personal de l’Hospital Parc Taulí segueix en peu de guerra

Entrevista a ‘Cafè amb Llet’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any