Una setantena de catalans signen un manifest contra la dispersió de presoners bascos

  • Junqueras, Ernest Maragall, Campuzano i David Fernàndez, entre els signants que donen suport a la manifestació de demà a Bilbao

VilaWeb
Redacció
11.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou cap de l’oposició al parlament i president d’ERC, Oriol Junqueras, l’ex-conseller socialista Ernest Maragall, el diputat de CiU Carles Campuzano i el diputat de la CUP David Fernàndez són quatre personalitats catalanes de les setanta que donen suport a la manifestació pels drets dels presoners bascos i contra la dispersió penitenciària convocada per Herrira demà a Bilbao (manifest, pdf).

Els signants del manifest denuncien que el conflicte ha deixat conseqüències de tota mena i que totes s’han de solucionar. Per això creuen que cal respondre a la situació dels ciutadans que, a causa del conflicte, estan empresonats o a l’exili, dispersats a centenars de quilòmetres d’Euskal Herria, amb el sofriment afegit que implica tant a ells com als familiars.

Per aquesta raó, demanen que es respectin els drets humans bàsics dels presoners bascos amb el trasllat a Euskal Herria, l’alliberament dels que tenen malalties greus, el final de la prolongació de les condemnes, la derogació de les mesures que equivalen a cadena perpètua i el respecte de tots els drets humans que els corresponen com a presos i com a persones.

Alhora, consideren que les converses i els acords adoptats entre diversos agents del País Basc, l’alto-el-foc d’ETA i la implicació i ajuda de la comunitat internacional han obert el camí per resoldre el conflicte basc. Per això emplacen els estats espanyol i francès a fer passos cap una solució democràtica.

Entre els signants hi ha els diputats d’ERC Pere Aragonés, Gemma Calvet, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Joan Tardà; de la CUP, Quim Arrufat, David Fernàndez i Georgina Rieradevall; d’ICV-EUiA, Dolors Camats i David Companyon; de CiU, Carles Campuzano; l’ex-vice-president de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Rovira; l’ex-conseller Ernest Maragall; el director de la Fundació per la Pau, Jordi Armadans; el director de la Fundació CatDem, Agustí Colomines; l’advocat August Gil Matamala; el músic Lluís Llach; l’economista Arcadi Oliveras; el president del CIEMEN, Carles Riera; el pagès Pep Riera; l’historiador Antoni Segura; Blanca Serra, de l’ANC; el filòsof Josep Maria Terricabras; i els periodistes Vicent Partal, Francesc Dalmases i Ferran Izquierdo.

Comunicat: Drets humans. Solucions. Pau. Preses i presos bascos al País Basc.

‘Deixant enrere un conflicte que s’ha allargat massa, tant en temps com en patiment, al País Basc s’han obert noves oportunitats per construir un escenari de pau. Les converses i els acords adoptats entre diferents agents del País Basc, l’alto-el-foc d’ETA i la implicació i ajuda de la comunitat internacional, han obert el camí per solucionar el conflicte basc.

Aquest ha deixat conseqüències de tota mena i totes han de ser solucionades. Per avançar-hi, cal posar atenció també a la situació dels i les ciutadanes que a causa del conflicte estan empresonades o a l’exili, dispersats a centenars de quilometres del País Basc, amb el patiment afegit que implica tant per a ells i elles com per als seus familiars. Com a primer pas, doncs, creiem que cal respectar els drets humans bàsics dels presos i preses basques. Respecte que significa:

· Traslladar al País Basc a tots el presos i preses bascos.
· Alliberar els presos i preses amb malalties greus.
· Posar fi a la prolongació de les condemnes i derogar les mesures que comporten la cadena perpètua.
· Respectar tots els drets humans que els corresponen com a presos i com a persones.

Per tal de reclamar als estats espanyol i francès que facin passos cap a una solució democràtica, les persones sotasignades subscrivim aquestes reivindicacions amb l’esperit d’impulsar-les des de Catalunya. I, alhora, donem suport a la mobilització del proper 12 de gener a Bilbao, convocada per Herrira –plataforma en defensa dels drets dels presos bascos–, amb l’adhesió d’un ampli suport social, així com de nombroses personalitats de la cultura, l’esport i la política bascos.

Barcelona, 10 de gener del 2013’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any