El meu fill o filla no vol menjar

VilaWeb
Thot Institut
16.02.2013 - 16:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mai com ara hem estat informats de com alimentar-nos per a viure amb salut. Potser per aquest motiu, cada vegada les famílies estan més interessades per la qüestió, i en alguns casos també preocupades.

L’alimentació s’ha convertit en un problema que pot afectar els nens i nenes a diferents edats. Els estudis indiquen un augment progressiu de l’anorèxia i la bulímia, però també de l’obesitat infantil.

El menjar no és únicament una necessitat biològica per a sobreviure. De fet, l’alimentació física i emocional es troben íntimament relacionades. Cada vegada més estudis mostren com els animals mamífers necessitem recompenses afectives tant o més que  les materials.

Els trastorns alimentaris  solen mostrar un conflicte intern. Són com una forma d’expressar sentiments que estan amagats: es menja en excés per una baixa autoestima, o com una manera de reduir l’ansietat. Es deixa de menjar per una  necessitat de cridar l’atenció, o com una forma d’autoafirmar-se davant els altres.

Per qüestions biològiques, l’alimentació es relaciona amb la mare. Quan vam nàixer vam rebre d’ella no sols l’aliment per a sobreviure, sinó que també ens va nodrir de l’afecte necessari per a desenvolupar-nos psicològicament d’una forma sana. La mare que gaudeix alimentant el fill li transmet aquest sentiment. De vegades, quan ens sentim tristos, busquem un aliment que associem a aquells moments en els quals ens sentíem estimats i protegits.

L’excés de preocupació per l’alimentació és en tots els casos contraproduent. La mare ansiosa i obsessionada sols agreuja el problema, perquè indueix el fill o filla a sentir que el menjar és el focus d’atenció. I no: menjant, el focus d’atenció és ell. Relaxar-se i no fer res, sol donar bon resultat. Respectar la gana sense pressionar. Quan el xiquet tinga fam, ja menjarà. Ningú no es mor de gana amb menjar al seu abast.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any