El decàleg de les ‘barberitats’ de Rita, per Julià Álvaro

  • Arran de les darreres declaracions sobre la BBC, el periodista fa un retrat de la batllessa en forma de manual

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.12.2012 - 15:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La batllessa de Rita Barberá va fer ahir unes declaracions contra la BBC, amb motiu del reportatge emès per la televisió anglesa, on es posava el País Valencià com exemple de malbaratament de diner públic durant gairebé 18 anys. Les paraules de Barberá van generar una àmplia reacció a les xarxes socials, amb tota mena de comentaris, la majoria dels quals en clau d’humor i referits a l’estil habitual de la batllessa. El periodista Julià Álvaro va publicar aquest apunt bloc, que fou ràpidament compartit per desenes d’internautes. Es tracta d’un decàleg que resumeix i sintetitza el deu trets principals del comportament i de l’estil de R¡la batllessa, el que Álvaro anomena: les deu ‘barberitats’. Heus-les ací:

1. La BBC vol carregar-se el turisme espanyol: Amb aquestes paraules va jutjar un reportatge de la BBC que posava diferents exemples de València per il·lustrar el mal ús dels diners públics a l’estat espanyol en els últims anys. Va afegir que no l’havia vist, però des de quan Rita Barberá ha necessitat saber del que parla per jutjar-ho?

2. No llegeixo anglès, no he llegit el New York Times: Aquest va ser l’argument amb el qual va esquivar haver de pronunciar-se sobre un article del NYT, que ja el 2011 assenyalava al seu projtegit Francisco Camps com una causa fonamental del malestar ciutadà a València. El diari nord-america acusava a Camps de corrupció. La batllessa valenciana no va comentar l’article però va afegir que el culpable de tot era Zapatero.

3. Zapatero és un ignorant, un immoral i un miserable: Zapatero va ser, durant la presidència del govern espanyol, la bèstia negre de la Rita Barberá. Les desqualificacions que encapçalen aquest apartat venien per diverses decisions econòmiques del govern de Madrid que, com es pot intuir, no li havien agradat gens.

4. Catalunya es dedica a catalanitzar als valencians: Amb aquestes paraules es va referir a la possibilitat que el procés independentista de Catalunya acabés afectant els valencians. Va assegurar que no això no passaria perquè els valencians resisteixen a molts anys d’intents de catalanització. Un apunt: la catalanització de València no serà gran cosa quan Rita Barberá, 70 anys seguits viscuts a la capital, els vint-i-dos últims com batllessa, no diu mai ni una paraula en valencià.

5. No sé fer cap altra cosa [que fer de batllessa]: Aquesta va ser la justificació que va utilitzar per anunciar que el 2015, quan portés ja 24 anys d’alcaldessa, tornaria a presentar-se al càrrec.

6. Rebre una bossa de Vuitton és un regal habitual: Aquesta història és una mica més complexa. Després de l’esclat del ‘cas Gürtel’, alguns mitjans van informar que la trama corrupta no només havia fet regals al president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, sinó també a la batllessa Barberá. Ella, en un primer moment, va amenaçar amb una querella. Mai hi va haver aquestes querelles i quan, tot al contrari, van aparèixer proves dels esmentats regals, va desviar el tema dient que les bosses eren poca cosa. En general, Rita Barberá té per costum anunciar denúncies i querelles si algú, inclús en ple debat polític, l’acusa d’alguna cosa. Quasi sempre les quereles potencials romenen essent com anuncis i prou. És el cas de la batussa que va tenir amb Mònica Oltra.

7. Tots els polítics reben regals: Aquesta va ser la seva ‘altra’ defensa pel que fa als regals del ‘cas Gürtel’. Barberá va dir que els regals era moneda corrent entre polítics i que tots feien els mateixos. Va ser quan, per treure-li ferro als vestits de Francisco Camps i a la immensa xarxa mafiosa de Correa, ‘El Bigotes’, Crespo i companyia, va treure les ‘anxoves que rebia Zapatero’ del president de Cantabria, Miguel Ángel Revilla.

8. Que els manifestants paguin per la neteja dels carrers que embruten: Durant la presentació d’uns pressupostos municipals, la batllessade València es va queixar que les manifestacions (va afegir-hi també les Falles) causaven unes despeses de neteja que no estaven previstes i que, per tant, no era cap bestiesa pensar en la possibilitat de passar-los el rebut del servei de neteja als responsables.

9. Les manifestacions són coses de l’esquerra: Amb aquesta senzillesa va resoldre Rita Barberá els incidents de l’anomenada ‘primavera valenciana’. Els enfrontaments entre estudiants i policies, que van començar a partir de les protestes d’un grup d’alumnes de l’Institut Lluís Vives, eren, opinió de la batllessa, ‘cosa de l’esquerra’. Barberá acostuma a referir-se als manifestants contraris al PP com ‘els de sempre’.

10. Els màxims dirigents [polítics i judicials] es carreguen la independència judicial i l’estat de dret: Alguns diaris havien publicat que a la instrucció del ‘cas Gürtel’ no s’havien tingut en compte proves que haurien exculpat al president de la Generalitat, Francisco Camps. No era cert però Barberá no es va preocupar de comprovar la veracitat de la informació. Es va llençar contra la fiscalia, contra el ministeri de Justícia, contra el govern de Zapatero (ja ho he comentat, la seva bèstia negre), va parlar d’immoralitat, d’indecència… Després, tot va quedar en no res, però la batllessa ja havia quedat contenta i esl seus incondicionals, també.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any