El document íntegre de l’acord que han signat Mas i Junqueras

  • CiU i ERC han previst diversos comitès, comissions i grups de treball per mantenir la cohesió del pacte

VilaWeb
Redacció
19.12.2012 - 16:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas i Oriol Junqueras han signat aquest dimecres l’acord que ha de permetre la governabilitat del país i la convocatòria d’un referèndum sobre la independència de Catalunya el 2014. És un document de divuit pàgines en què es defineixen els continguts i els límits del pacte. Aquest és el document íntegre, en PDF.

Com funcionarà l’acord?

Segons l’acord, els grups parlamentaris de CiU i ERC votaran ‘conjuntament i de forma coincident’ sempre que l’acció del govern sigui coherent amb tot el què s’ha plasmat en el document. Totes dues formacions es reserven votar de manera diferent en tots els aspectes que no afectin l’acció de Govern ni l’acord d’estabilitat i en tot allò que no hagi suscitat un acord dins dels cinc grups de treball conjunt que s’han creat.

El Comitè Permanent d’Estabilitat és el primer dels òrgans conjunts. Ha d’avaluar i fer el seguiment dels acords signats per a l’estabilitat parlamentària. Es reunirà regularment i l’integraran, entre d’altres, el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, i el d’ERC, Oriol Junqueras.

La Comissió de Coordinació Parlamentària serà l’encarregada de fer el seguiment dels acords programàtics i la coordinació de l’acció de Govern. A més, farà les propostes i els suggeriments que s’escaiguin per resoldre i acordar totes les qüestions del dia a dia de l’activitat parlamentària. Els integrants seran els portaveus dels grups parlamentaris i també podran participat els diputats o representants del Govern i es reuniran setmanalment.

El Grup de Treball Pressupostari analitzarà l’evolució de l’execució pressupostària, l’estat d’execució dels acords en aquesta matèria i l’evolució i estat de la tresoreria. Mensualment reunirà els responsables del Departament d’Economia i representants dels dos grups parlamentaris.

El Grup de Treball de la Consulta analitzarà l’estratègia i l’evolució de les accions previstes i les pactades en tots els ordres per arribar a fer efectiva la consulta. També es reunirà mensualment i l’integraran membres dels dos partits.

Per últim, com a conseqüència de l’acord es crea el Grup de Treball Sectorial, que consensuarà mesures i polítiques sectorials que la Comissió de Coordinació Parlamentària consideri oportunes. Aquets grup estarà integrat per membres del Govern i representants de les forces polítiques.

Més grups de treball

Tot i que els àmbits d’educació i sanitat no formen part estrictament del contingut de l’acord, les dues formacions polítiques s’han compromès a crear estructures de col·laboració estable en aquests i altres àmbits.

Pel que fa a educació, el document explica que s’abordaran mesures correctores i consensos que garanteixin el bon funcionament del sistema educatiu i una escola catalana inclusiva, catalana, fonamentada en els principis de qualitat, proximitat, equitat i coeducació, d’acord amb la LEC.

En l’àmbit sanitari els dos partits es comprometen a eliminar les causes que generen ineficiència econòmica i que no suposin renúncies al principi de gratuïtat i universalitat en allò essencial.

Pel que fa a la funció pública s’intentaran consensuar mesures d’estalvi i racionalització per minimitzar les conseqüències dels ajustaments pressupostaris.

En universitats, es comprometen a abordar una reforma en profunditat del sistema de governança de les universitats catalanes que permeti una gestió més eficaç per a la millora de la qualitat i l’excel·lència i, alhora, assegurar un model inclusiu socialment i territorialment mitjançant un sistema just i equitatiu de matrícules i beques.

Finalment, es crearà també un grup de treball sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Aquests grup mirarà de mantenir la competitivitat dels mitjans de la CCMA a partir de la producció pròpia i internacionalitzant i exportant els seus productes, a més de minimitzar les bosses d’ineficiència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any