Rajoy fa un altre cop de porta

  • Es nega a afluixar la pressió a les comunitats per la reducció de l'objectiu de dèficit de l'any vinent · Visible tensió entre Mas i Sáenz de Santamaría

VilaWeb
Redacció
02.10.2012 - 16:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tancat la porta avui novament. Aquesta vegada ha desestimat la petició la gran majoria de presidents de comunitats autònomes, inclosos alguns del Partit Popular, per afluixar l’exigència de reducció del dèficit marcada per l’any vinent. Rajoy considera que no hi ha marge per a cap modificació del que es va establir a l’últim Consell de Política Fiscal i Financera, i en tot cas els ha emplaçat a discutir-ho en aquest fòrum de cara als objectius pel 2014.

Hi ha hagut, doncs, discrepàncies amb el repartiment de l’objectiu de dèficit, que continua essent de l’1,5% enguany per a les comunitats i del 0,7% l’any vinent. La discrepància més visible ha estat la del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, que havia demanat un repartiment més just entre les autonomies i l’estat. Mas ha plantejat que el govern espanyol distribueixi també a les comunitats ‘l’oxígen’ que ha aconseguit Madrid de Brussel·les pel que fa a l’objectiu de dèficit i al temps per assolir-lo.

Amb tor, Rajoy ha anunciat acord de compromís de totes les comunitats autonòmiques per complir els objectius i enviar un missatge ‘positiu’ als mercats.

Tensió

Aquesta reunió ha estat marcada per la tensió, molta més que no en anys anteriors; perquè fins i tot els barons del PP, com el president José Ramón Bauzá i el president valencià, Alberto Fabra, s’han manifestat descontents amb els pressupostos de l’estat per al 2013; i també ha estat tensa pel procés polític a Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat l’últim en arribar al senat, on s’ha fet la reunió, que ha presidit al començament el rei espanyol, Juan Carlos I. El rei i Mas i han parlat breument; després, un cop a la taula de reunions, Mas i Soraya Sáenz de Santamaría han evidenciat una certa tibantor, quan han repartit el document de treball amb l’objectiu de dèficit.

El rescat d’Espanya

Rajoy ha negat en la seva conferència de premsa la possibilitat que Espanya demani de forma imminent el rescat d’Europa per rebaixar la tensió del deute públic.

 

Informació relacionada: El pressupost espanyol castiga el País Valencià i les Illes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any