TERTÚLIA PROSCRITA

François Hollande, nou president de França: ‘l’austeritat no pot ser una fatalitat’

  • François Hollande serà el nou president de la república segons les enquestes televisives · Sarkozy reconeix immediatament la derrota i anuncia la seva retirada de la política

VilaWeb
Redacció
06.05.2012 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els resultats de les enquestes a peu d’urna lliurats per les televisions franceses a les vuit del vespres deixen poc marge a la sorpresa: François Hollande serà el pròxim president de França i aparta del palau de l’Elisi Nicolas Sarkozy. Hollande hauria aconseguit el 51,9 per cent dels vots mentre Sarkozy aconsegueix el 48,10.

François Hollande ha parlat prop de les deu a la seva ciutat de Tulle. En un discurs encara amb un cert to de míting ha dit que ‘l’austeritat no pot ser una fatalitat per a Europa’ i ha anunciat un canvi de rumb pel qual treballarà activament amb els socis europeus. El nou president ha remarcat que vol ser un president per a tots els francesos i ha posat la joventut com la pedra de toc del seu mandat.

L’encara president Sarkozy ha reconegut immediatament la derrota, en un discurs a La Mutualité. Sarkozy ha anunciat la seva retirada de la política afirmant que ‘a partir d’ara tornaré a ser només un francès més entre els francesos’.

La derrota de Sarkozy i els resultats d’avui mateix a Grècia semblen obrir una nova època política a Europa, marcada pel rebuig a les polítiques d’austeritat. 

Si es confirmen els pronòstics, Sarkozy serà l’onzè dirigent de l’eurozona que deixa el poder des que començà la crisi del deute sobirà. El futur de França a la UE dependrà del resultat d’aquests comicis. Sarkozy ha abanderat la creació d’un nou tractat europeu per a reforçar la integració fiscal i econòmica, mentre que Hollande ha guanyat suports amb les reiterades crítiques contra l’actual pacte fiscal europeu.

Catalunya Nord, en la primera tanda de les eleccions Hollande va guanyar amb el 25,96% dels vots, mentre que Sarkozy en va obtenir el 25,31%. I molt a prop va quedar Le Pen, els vots de la qual poden ser decisius. Unitat Catalana i Esquerra Republicana demanen votar Hollande i Convergènciadóna llibertat de vot.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any