Una exposició enceta el bicentenari de la Batalla del Raboser

  • Els actes commemoratius s'allargaran fins a finals d'abril

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.04.2012 - 23:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dijous s’inicien els actes que s’han organitzat des dels ajuntaments dels pobles de l’Ombria del Benicadell i l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida per commemorar la Batalla del Raboser, esdevinguda el 27 d’abril de 1812. Comencen amb la inauguració d’una exposició etnogràfica sobre el segle XIX, a partir de materials de l’època cedits per la col·lecció privada de Marcial Martínez, de Canals, de l’Associació Napoleònica Valenciana i pel Comitè d’Agermanent d’Albaida-Ruelle sur Touvre.

L’exposició s’obrirà a la sala del Llavador del Museu de les Artesanies d’Atzeneta d’Albaida, on es podrà visitar dissabtes de 16.30 h a 18,30 h, i diumenges d’11.30 h a 12.30 h, al llarg del mes d’abril. També es podroan concertar visites cridant a l’ajuntament d’ Atzeneta. Abans d’inaugurar l’exposició, a les 19.30 h, Raquel Espinosa, gestora cultural i il·lustradora, farà una conferència sobre l’interés turístic de la Batalla del Raboser.

Entre els materials que conformen l’exposició hi destaca una col·lecció de vestimentes i uniformes de l’època, armament de foc del segle XIX, a més de banderins, tambors, forques, destrals, meloneres, etc, i un ‘caldero de ranxo’ de l’exèrcit napoleònic datat en 1812.

Durant el cap de setmana continuaran els actes amb dos conferències. Divendres se’n farà una a Albaida, a càrrec de l’historiador Abel Soler qui parlarà sobre ‘Albaida i la guerra de Napoleó’, a les 19.30 h en la Info Tourist. La de dissabte la farà Daniel Alfonso, qui aportarà el seu punt de vista sobre la influència del territori en la Batalla del Raboser; serà a la mateixa hora a les Escoles Velles de Carrícola.

En l’organització d’aquesta commemoració, que s’allargarà fins al 29 d’abril, hi participen els ajuntaments d’Albaida, Atzeneta d’Albaida, Carrícola, Otos, Bèlgida i el Palomar, i l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida. A més, el Centre de Professors (CEFIRE) d’Ontinyent ha inclòs dins la seua programació per als docents el cicle de conferències previstes en els actes commemoratius.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem