El gihadista de Tolosa és mort

  • Hi ha hagut un intercanvi de trets entre la policia i Mohamed Merah que feia més de trenta hores que s'havia atrinxerat en un pis · Hi ha tres agents ferits, un de greu

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.03.2012 - 10:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El gihadista que feia més de trenta hores que era atrinxerat en un pis de Tolosa és mort, segons que ha confirmat la policia. Un grup d’agents ha irromput a quarts de dotze del matí al pis on Mohamed Merah s’atrinxerava des de feia més de trenta hores; hi ha hagut un intercanvi de trets i d’explosions en l’assalt; Merah s’havia amagat al lavabo i havia ofert resistència, i hi ha hagut tres agents ferits, un d’ells de gravetat. Mohamed Merah va assassinar un professor i tres alumnes d’una escola jueva de Tolosa, i tres militars, la setmana passada. La policia francesa no havia rebut cap senyal de vida de Mohamed Merah des d’ahir al vespre.

L’assalt final al pis de Merah

La policia francesa no havia rebut cap senyal de vida de Mohamed Merah des d’ahir al vespre i aquesta matinada passada havia causat explosions controlades a l’exterior del pis, en el qual havia tallat el subministrament d’aigua, llum i gas. Tot plegat, per minar-lo psicològicament. Però la manca de resposta durant tantes hres havia fet pensar a les autoritats franceses que Merah no era viu. Fins que ha começat l’assalt.

Tal com ha explicat el ministre de ‘lInterior, Claude Guéant, la policia ha entrat per la porta i per les finestres de l’immoble, n’han inspeccionat les habitacions i Merah ha sortit del lavabo, on s’havia amagat, atacant ‘amb una violència extrema’. Després, segons Guéant, ha saltat per una finestra, disparant encara, ‘armat amb un kalaixnikov’, segons diuen alguns mitjans, i ha mort per causa de la caiguda.

Ahir a la matinada la policia va encerclar-lo, i ell va dir que ahir a la tarda sortiria, però no ho va fer, i llavors va començar una negociació interminable. Segons la fiscalia, Mohamed Merah tenia pensat d’assassinar un soldat, ahir, i dos policies, més endavant.

La localització del sospitós

Durant el setge, que va començar ahir a les tres de la matinada, hi va haver un intercanvi de trets amb la policia, amb el resultat de tres agents ferits.

La policia va localitzar el sospitós després d’haver detingut el seu germà, que va donar l’adreça d’una casa del carrer del Sergent Vinge, en un barri residencial del nord-est de Tolosa. Un equip d’elit de la policia hi féu cap a les tres de la matinada i va provar d’entrar-hi, però va ser rebut a trets. Aleshores la policia va provar de negociar-hi i fins i tot van portar-li sa mare des del barri del Miralh, perquè el convencés de sortir de la casa, com havia dit que volia fer, però debades. 

El sospitós era conegut de la policia local de feia temps. Tant ell com el seu germà eren investigats per la Direcció Central d’Informació Interior (DCRI), car hi ha indicis que s’havia format en una zona de l’Afganistan controlada pels talibans i que havia residit al Paquistan. Per una altra banda, la policia creu que actua per venjar la presència de tropes franceses a països musulmans.

El ministre d’Interior francès, Claude Guéant, va informar ahir al matí que l’home,  de vint-i-quatre anys i de nom Mohamed Merah, va tirar una Colt 45 per la finestra en canvi d’un sistema per a mantenir la comunicació amb les autoritats, però la policia creu que té més armes a l’interior.

Set morts en dues setmanes

Dilluns, un professor i tres alumnes foren morts a trets a l’entrada de l’escola jueva Ozar Hatorah de Tolosa, quan un home amb casc i dues pistoles va obrir foc i va fugir amb una moto. Segons les informacions de la investigació, el calibre de les armes que féu servir coincidia amb el de les armes amb què foren morts un soldat (11 de març, a Montalbà) i dos paracaigudistes (16 de març, a Tolosa). En tots els casos, qui va disparar també va fugir amb la moto robada que féu servir dilluns. També hi ha un paracaigudista més hospitalitzat, en estat molt greu.

Paquet bomba

D’una altra banda, ahir al matí va esclatar una bomba davant l’ambaixada d’Indonèsia a París. Un treballador va avisar que hi havia un paquet sospitós i, quan va esclatar, tan solament va trencar vidres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any