Acció Cultural es congratula per la presència del valencià a la Magdalena, però lamenta algunes excepcions

  • Entre aquestes, esmenta una part de la presentació del Certamen de Bandes de Música de Festa i, sobretot, la rebuda de la Tornà de la romeria a la basílica del Lledó.

VilaWeb
Redacció
20.03.2012 - 13:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des d’Acció Cultural del País Valencià s’ha fet pública una nota en relació a la presència del català a les passades Festes de la Magdalena. La nota diu així:

Des d’Acció Cultural volem mostrar públicament la nostra satisfacció pel fet que, com en anys anteriors, les Festes de la Magdalena han tingut una presència considerable, oral i escrita, del valencià, considerat com la “llengua de la festa”. Entre les excepcions, hem de lamentar que una part del Certamen de Bandes de Música de Festa, concretament la jornada de dijous, fora presentada en castellà, sense cap raó, pels seus presentadors; en aquest Certamen, per cert, seria convenient que els noms dels països participants fora escrit en valencià en els cartells que precedeixen les seues desfilades”.

Però, sobretot, hem trobat molt lamentable que a la basílica del Lledó es trencara una tradició de molts anys com és que, a l’arribada de la Tornà de la romeria, el prior s’adreçara als participants en valencià per tal de donar-los la benvinguda i glossar el sentit de la romeria. Lamentablement enguany, el prior, que havia parlat els altres anys en valencià com a tal prior i com a clergue acompanyant de la Tornà, es va dirigir als assistents únicament en castellà, sense cap expliació, fent a més com si s’adreçara a la Reina i les seues dames, quan hem de recordar que la Reina de la Magdalena 2012 no únicament ha emprat amb normalitat el valencià en les seues intervencions com a tal, sinó que és professora en un col.legi en valencià.

Per això, des d’Acció Cultural ens fem ressó d’aquest fet lamentable, que va generar un profund malestar en molts dels participats, volem fer pública la nostra exigència que es garantisca que el proper any tornarà la normalitat lingüística a la romeria, i demanem a la Junta de Festes, que reconeix en els seus estatuts el valencià com la llengua de la Festa, que s’adrece respectuosament però ferma al priorat del Lledó i al bisbat, demanant-los que els propers anys es torne a l’ús habitual de la llengua en aquest acte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any