Les falles, candidates a patrimoni de la humanitat

  • La UNESCO prendrà una decisió sobre la candidatura a final de l'any vinent

VilaWeb
Redacció
09.03.2012 - 16:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les falles seran candidates a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat com una ‘manifestació artística, cultural, satírica’ i ‘expressió viva d’un poble’. El regidor de Festes i Cultura Popular i president de la Junta Central Fallera (JCF), Francisco Lledó, ha estat avui a Tarragona, acompanyat del secretari autonòmic de Cultura, Rafael Ripoll, i de la directora general de Patrimoni, Marta Alonso, per a presentar la pre-candidatura al Consell de Patrimoni Històric estatal, que l’ha acabada confirmant.

Ara la Conselleria de Cultura s’encarregarà dels tràmits burocràtics i a final de mes el govern espanyol presentarà la proposta formal a la UNESCO, organisme que prendrà una decisió definitiva entre el juny i el novembre del 2013.

La candidatura defensa el ‘valor patrimonial irrefutable’ de les Falles com una ‘expressió viva’ del poble valencià, en què participa gairebé tota la ciutat de València i un bon centenar de poblacions més. Francisco Lledó també defensava ahir ‘la qualitat estètica’ dels monuments i la pervivència d’elements tradicionals com el foc, la pólvora, la música, la crida, la despertada, l’ofrena, el tapís, la plantada o la cremada; i que les Falles contribuïen a la pervivència del sector de la pirotècnia, de les bandes de música, del tabalet i la dolçaina, de l’ofici de l’artista faller (que serà reconegut d’ací a pocs mesos amb una formació professional), de la indumentària tradicional i de la llengua. Alhora, els museus fallers, els ninots indultats i tot el llegat documental i fílmic que han deixat les festes permeten de conèixer millor la història del poble valencià. Per tot plegat, Lledó va manifestar que la candidatura seria acceptada.

Vaga de RTVV durant les falles i la Magdalena

Per una altra banda, el comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana farà vagues parcials durant les Falles i la Magdalena, en senyal de protesta contra l’ERO anunciat per l’empresa. Les suspensió de feina es farà diumenge 18 de març a les 13.00 i a les 15.00, coincidint amb les mascletades de València i de Castelló; també dilluns, dia 19, des de les 22.00 a les 02.00 de l’endemà. El comitè d’empresa ha demanat comprensió, recordant que ‘la viabilitat de RTVV és fonamental perquè l’any vinent les festes continuïn tenint presència habitual als mitjans’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any