Demanen explicacions pel paper de Juan Carlos el 23-F

  • Alguns partits recorden que no és pas la primera volta que hom relaciona el rei espanyol amb els sediciosos

VilaWeb
Redacció
07.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La publicació dels documents en què l’ambaixador alemany a Espanya el 1981 exposa que el rei Juan Carlos va mostrar-se comprensiu amb els protagonistes del cop d’estat del 23-F continua portant cua. Ahir alguns partits polítics s’hi van referir. Per exemple, ICV-EUiA o Solidaritat van decidir de demanar explicacions. I ERC o EUPV coincidiren a assenyalar que els vincles del rei Borbó amb els sediciosos cada cop són més clars. En paraules del diputat del congrés espanyol per ERC, Joan Tardà: ‘És força estúpid que hagin de venir els alemanys amb documents desclassificats perquè a una part de l’opinió pública li caigui la bena dels ulls’.

 

Solidaritat Catalana per la Independència va anunciar que presentaria una moció al parlament perquè la Generalitat, el govern espanyol i la casa reial fessin pública tota la documentació relacionada amb el 23-F; també que promouria una comissió d’investigació, i que vol que hi passi el rei Juan Carlos.

Quant a ICV-EUiA, vol que el govern espanyol es defineixi sobre les informacions, publicades aquesta setmana al setmanari alemany Der Spiegel.

I EUPV pensa a estudiar la possibilitat d’emprendre alguna acció per mirar d’aclarir què va passar. En tot cas, Ricardo Sixto ha dit a VilaWeb que ‘la simpatia del rei pels sediciosos no era desconeguda, perquè hi ha hagut llibres i estudis que n’han parlat’.

‘Nosaltres sempre ens hem oposat categòricament i permanentment a formar aquesta imatge falsa d’un rei d’Espanya garant i salvaguarda de la democràcia, per molt que ens hagin acusat de trinxeraires’, diu Tardà, que recorda el paper d’ERC durant tots aquests anys: ‘Hem actuat d’escull als corrents que des del 81 volen fer-nos creure que, si no fos pel rei, la democràcia hauria desaparegut. Tenim tot el dret de posar-hi un interrogant i insistim que va ser un ítem més i prou’. De fet, ‘cada cop més gent descobreix que el rei va ser còmplice actiu de la dictadura, que no va jurar la constitució perquè ja havia jurat els principis del movimento. Els casos de corrupció fan caure també la bena dels ulls dels qui es pensaven que la monarquia era una institució immaculada. Ara potser caurà algun mite interessat sobre la posició del rei respecte dels sediciosos’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any