Joan Tardà: ‘Cada cop més gent descobreix que el rei va ser còmplice actiu de la dictadura’

VilaWeb
Redacció
06.02.2012 - 15:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘És força estúpid que hagin de venir els alemanys amb documents desclassificats perquè a una part de l’opinió pública li caigui la vena dels ulls’, diu a VilaWeb el diputat d’ERC al congrés espanyol, Joan Tardà, sobre la documentació publicada a Alemanya i que revela la simpatia que el rei Juan Carlos va expressar amb els colpistes.

Explica: ‘Nosaltres sempre ens hem oposat de manera categòrica i permanent a contribuir a crear aquesta imatge falsa del rei d’Espanya com a sinònim de garant i salvaguarda de les democràcies, tot i que això hagi comportat que ens acusessin de trinxeraires’. I prossegueix: ‘Fins a l’extrem que l’any 2006, quan el parlament espanyol commemorava el 25è aniversari de l’intent d’acabar amb la democràcies, totes les forces representades a la mesa van presentar un esborrany de resolució que pivotava al voltant de la figura del rei, com a origen i defensor de les llibertats públiques. Ens hi vam oposar -i el document només es podia aprovar per unanimitat- perquè, en tot cas, si la democràcia es va salvaguardar, va ser perquè hi havia hagut una voluntat democràtica en el cor de la societat, tant de partits, com de sindicats i la resistència antifranquista.’

Per Tardà, seria el pas de temps que permetria d’anar aclarint les coses ‘i adonar-se que el rei havia jurat els principis del movimiento’. ‘Vam dir que nomes donaríem suport al document si situava el cap d’estat com una variable més de totes les que van actuar en aquell moment’, explica.

El diputat recorda que ERC sempre s’ha oposat ‘a convertir el rei espanyol en la figura que alguns han volgut fer creure que va ser’, que han ‘intentat tenir una actitud coherent’ i diu: ‘Poso un exemple concret de com hem actuat d’escull als corrents que des del 81 volen fer-nos creure que si no fos pel rei, la democràcia hauria desaparegut. Tenim tot el dret a posar-hi un interrogant i insistim que va ser un ítem més’.

‘No ens penedim del que hem fet: amb el transcurs del temps i a mida que es desclassifiquin els documents, s’aniran aclarint els fets, no només d’aquell dia sinó de les setmanes precedents, en què la monarquia va tenir un paper desestabilitzador. De fet, ara ja ningú no nega que la posició de la corona en les setmanes anteriors als 23-F va estar basada en el tactisme’, declara Tardà, que afegeix: ‘A més, cada cop més gent descobreix que el rei va ser còmplice actiu de la dictadura, que no va jurar la constitució perquè ja havia jurat els principis del movimento. Els casos de corrupció fan caure també la vena dels ulls a qui creien que aquesta era una institució immaculada. Ara potser caurà algun mite -interessat- sobre la posició del rei respecte dels colpistes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any