Els membres del govern i els alts càrrecs no cobraran la paga extra de Nadal

  • La presidenta del parlament anuncia un 'pla de xoc' per reduir despeses · El debat sobre la llei òmnibus s'ajorna a demà

VilaWeb
Redacció
05.10.2011 - 12:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat que els membres del govern i els alts càrrecs no cobrarien enguany la paga extra de Nadal. La mesura, que afectarà unes 350 persones, suposarà un estalvi d’1,8 milions d’euros. Un conseller cobra aproximadament uns 5.000 euros bruts en concepte de paga de Nadal. ‘Jo entenc que tothom ha de fer sacrificis’, ha dit Mas, que ha recordat que el sou dels membres del govern ja es va rebaixar un 15% fa un temps.

L’anunci de Mas arriba després de la negociació sobre la paga extra dels metges, que ahir mateix van demanar una rebaixa dels sous del govern i dels diputats per evitar més retallades a Salut. L’ICS ha proposat una rebaixa a la meitat de la paga extra de Nadal dels metges i també un ajornament de la paga de guàrdies i alguns complements. Ahir, però, les negociacions van suspendre’s sense data de represa.

La presidenta del parlament anuncia un ‘pla de xoc’ per reduir despeses

La presidenta del parlament, Núria de Gispert, ha anunciat que prepara un ‘pla de xoc’ per a reduir les despeses del parlament. Aquest nou pla se suma al pla d’austeritat que ja aplica la cambra des de principis d’any. De Gispert ha recordat que ja es van reduir a la meitat el nombre de cotxes oficials, que van passar de 16 a 8, i que el nou pla preveu mesures encara més dures.

Referint-se a l’eliminació de les pagues de Nadal als alts càrrecs del govern, Gispert ha dit que és una mesura ‘exemplificadora’ i tot i que ha deixat clar que el parlament té el seu propi sistema de finançament, ha reconegut que l’estudiaria. La presidenta del Parlament també ha recordat que entre les mesures d’austeritat ja adoptades per la cambra hi ha la renúncia a 6 milions d’euros per obres i la reducció d’un 8% del sou dels diputats l’any passat. Aquest nou pla d’austeritat haurà de passar, segons De Gispert, de la junta de portaveus.

El debat sobre l’òmnibus de l’audiovisual s’ajorna a demà

Els apartats del ‘paquet òmnibus’ que modifiquen les lleis del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de la comunicació audiovisual de Catalunya havien d’arribar avui al ple del parlament per debatre’n la totalitat. Finalment, però, CiU ha ajornat el debat a demà per mirar d’arribar a una entesa amb el PP. Sí que es debat l’apartat que modifica la llei d’urbanisme.

El PSC ha presentat una esmena a la totalitat de la llei de mitjans audiovisuals. Si la tramitació d’aquesta llei venia d’un compromís amb el govern, els socialistes consideren que finalment ‘no s’ha acordat cap proposta’. Per tant, el PSC se sumarà als partits que volen que la llei de mitjans no es tramiti. En canvi, sobre la llei d’urbanisme, els socialistes no han presentat cap esmena a la totalitat.

ICV-EUiA presenta dues esmenes a la totalitat, una per a cadascuna de les lleis òmnibus; per a la de mitjans audiovisuals, perquè tem que CiU no ‘vulgui tallar la pluralitat i la capacitat de control dels mitjans públics’. Segons la portaveu al parlament, Dolors Camats, no hi hauria dificultats, si solament es tractés de reduir els membres del consell de direcció de la Corporació (però recorda que va ser CiU que va exigir que, en lloc de set, fossin dotze, de la mateixa manera que al consell assessor va voler que passessin de setze a vint-i-u). ICV-EUiA també esmenarà la totalitat la llei d’urbanisme, perquè entén que torna a insistir en la construcció per a fomentar el creixement econòmic.

ERC presenta una esmena a la totalitat de la llei de la CCMA i del CAC. Per la portaveu republicana, Anna Simó, ‘desgovernamentalitzar la Corporació i fer-la tan plural com sigui possible són dues obsessions’ d’Esquerra. Ara, amb la reforma aquesta línia ‘queda tocada de mort’; i és que, per exemple, amb la nova llei, els directius de la CCMA, els designa el govern, no pas el consell d’administració.

Des de Solidaritat Alfons López Tena diu que el seu grup presentarà una esmena a la totalitat de les lleis de la CCMA i d’urbanisme, i que votarà contra tot el paquet òmnibus. Creu que el govern i CiU ‘han enganyat perquè van prometre que no impedirien el debat amb lectures úniques i ara s’han inventat un reglament fet a mida i han suprimit els períodes de pròrroga. Trenquem, doncs, totes les negociacions amb el govern i no entrarem en la discussió de les lleis.’

Pel portaveu del PP al parlament, Enric Millo, el seu grup comparteix la filosofia del paquet de les lleis òmnibus, si bé amb discrepàncies concretes quant al contingut. Ara, Millo no tanca la porta a una esmena a la totalitat, si bé les negociacions encara són obertes. Detalla que accepten la reducció del nombre de membres del consell de la CCMA, però que hauria de ser més dràstica en el cas del CAC.

Modificació de la llei d’urbanisme

Aquest apartat de l’anomenat paquet de lleis ‘òmnibus’ modifica el text refós de la llei d’urbanisme aprovada per decret el 3 d’agost del 2010. El text presenta modificacions instrumentals i tècniques en la línia d’agilitar i restructurar els processos administratius i promoure l’activitat econòmica. Entre més mesures, preveu que el govern faciliti, a qui tingui una llicència d’obres atorgada abans de la modificació i que s’hagi suspès per la crisi, que les pugui reprendre sense haver de sol·licitar una altra llicència adaptada a la nova normativa tècnica, si es demostra que l’adaptació és econòmicament inviable. La pròrroga d’aquestes llicències vigirà fins el 31 de desembre del 2014.

La reforma també preveu de concentrar tota la regulació relacionada amb els procediments d’avaluació ambiental dels plans urbanístics, estableix mecanismes més àgils de transformació urbanística del sòl i que els municipis puguin ordenar el territori sense necessitat de tramitar plans parcials, suprimeix en el cas dels municipis de més de 10.000 habitants i capitals de comarca l’obligació de preveure una reserva addicional del deu per cent per a habitatges de protecció oficial, i permet als municipis més petits que, també sense límits, puguin decidir les reserves d’habitatge protegit.

Modificació de les lleis audiovisuals

El projecte de llei de modificació d’algunes lleis d’àmbit audiovisual modifica les lleis del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de la comunicació audiovisual de Catalunya.

En el cas del CAC, proposa que el nombre de consellers passi de 10 a 5, quatre dels quals elegits pel parlament per majoria de dos terços, en primera votació, o per majoria absoluta, en segona votació, i el president, proposat pel govern; també fixa la durada del mandat a sis anys, no renovables, si bé al tercer any s’haurà de fer una renovació parcial de la meitat de membres. 

A la CCMA el nombre de consellers passa de 12 a 5, el de membres del Consell Assessor de Continguts i de Programació de 21 a 14, i se suprimeix la figura del director general, les funcions del qual assumirà el president de la Corporació. Tots hauran de ser elegits pel parlament per majoria de dos terços en primera votació, o per majoria absoluta, en segona, en una mateixa sessió.

Tant el Consell del CAC com el de la CCMA s’hauran de constituir de nou i adaptar-se a la nova estructura en el termini d’un mes des de l’entrada en vigor de la llei de modificació.

Sobre la llei de la comunicació audiovisual, la modificació disposa que és l’administració de la Generalitat que té la potestat d’inspeccionar, controlar i sancionar la prestació del servei de comunicació audiovisual sense haver obtingut llicència o sense haver complert el deure de comunicació prèvia.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any