El govern matisa els punts més polèmics de la llei òmnibus en la sanitat

  • Aclareix que no vol vetar l'accés sanitari universal, sinó impedir el turisme sanitari · La llei òmnibus, dividida en tres projectes de llei, dels quals queden fora urbanisme i la reforma de la CCMA i el CAC

VilaWeb
Redacció
05.07.2011 - 15:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català ha dividit en tres parts la llei òmnibus: un projecte de llei que fa referència a la simplificació administrativa, un sobre agilitat i reestructuració administrativa, i el tercer sobre la promoció econòmica. A més, tenint en compte les més de tres mil esmenes rebudes, l’executiu ha matisat algun dels aspectes més polèmics, sobretot els referents a la sanitat, com el requisit del mig any d’empadronament per a poder rebre assistència sanitària i la cessió de centres públics per a activitats privades.

 

L’avantprojecte de llei de simplificació, sotmès a exposició pública, afegia una modificació en l’apartat 2 de l’article 2 de la llei 21/2010, de 7 de juliol, que deia que també tenen el dret de rebre assistència del Servei Català de la Salut ‘les persones empadronades a qualsevol municipi de Catalunya amb una antiguitat mínima de sis mesos, que acreditin que no tenen accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec d’una altra entitat diferent del Servei Català de la Salut’. El portaveu del govern, Francesc Homs, ha admès que aquest redactat podia fer pensar que es limitava l’accés universal a la sanitat pública i que per aquest motiu el govern ha afegit, en aquest apartat, que això no excolgui de l’atenció sanitària cap dels col·lectius referits a l’apartat 1 del article: els residents a l’estat espanyol, els immigrats procedents de la UE o de qualsevol altre país.

Homs ha insistit que la voluntat de la modificació proposada era, des del primer moment, de combatre el turisme sanitari, és a dir, el que fan els estrangers que tenen diners i que vénen a rebre atenció a la sanitat pública catalana.

La llei òmnibus també explicitava que ‘les instal·lacions dels centres i els serveis de l’Institut Català de la Salut, per raó d’interès públic declarat per acord del Consell d’Administració, es podran utilitzar per a prestar-hi assistència sanitària no finançada amb càrrec a fons públics’. Aquest text se suprimeix i es fa una referència a la possibilitat de cedir aquests espais si l’ICS en cobra una contrapartida.

En queden fora l’urbanisme i la reforma de CCMA i el CAC

Queden fora d’aquests tres projectes de llei la reforma de la CCMA i el CAC, a més de la part d’urbanisme, que es tramitaran separadament en sengles projectes de llei. Homs ha insistit que ho volien fer amb voluntat de diàleg amb les altres formacions polítiques amb qui s’ha negociat, el PSC, el PP i Esquerra.

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha dit que es comprometien a no dilatar la tramitació dels textos. Nadal ha explicat avui a Catalunya Ràdio que, des de la setmana passada, han fet diverses reunions amb CiU, que s’han traduït en una modificació del projecte inicial. ‘Anem a tres lleis, més una d’urbanisme modificada, més una altra per a temes audiovisuals’, ha dit Nadal, que ha parlat d’un format amb el qual els socialistes es mostren d’acord.

Aquest format permet, segons Nadal, que els socialistes catalans es concentrin ‘en aquelles qüestions més de càrrega social de la llei que ens semblen imprescindibles’.

A canvi, el PSC s’ha compromès a ‘no obrir un front d’esmenes a la totalitat que signifiquessin una carrera d’obstacles’ per a una llei que ha de significar.

‘Desmuntar l’excessiva burocràcia’

El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir ahir que la llei òmnibus era un primer pas per a ‘desmuntar l’excessiva burocràcia’ que té el país que ‘en lloc d’estimular, ofega’. Va afegir que durant els propers anys ‘un factor importantíssim de la competitivitat i productivitat diferencial entre els països serà els que tenen unes administracions més competitives o que fan la vida més fàcil a la seva gent’. Segons Mas, l’administració ha d’estudiar la manera de convertir-se en un aliat per a l’empresa i no pas en un adversari.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any