‘La flor de Hanako’ i el XVIIIé premi de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida

  • D'entre 31 obres, la de Xavier Mínguez n'ha estat la vencedora

VilaWeb
VilaWeb
Àngel Cano
26.06.2011 - 18:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’auditori Paco Salvador de Benigànim visqué el passat divendres 24 de juny una vetlada d’altes temperatures. Cap a les 20.30 de la vesprada, unes tres-centes persones ompliren el nou recinte de la localitat de la Vall d’Albaida per a gaudir de tot tipus d’art: dansa, música, “‘striptease” i, sobretot, literatura, molt bona literatura.

Amb la tècnica de la improvisació, del públic eixí la periodista de Canal 9, Maribel Vilaplana, la qual s’encarregà de conduir l’acte. Aquesta, però, ja havia presentat el certament del 2009, que se celebrà a Ontinyent. I, aleshores, demanà una mica d’ajuda perquè l’acompanyaren en la presentació. Una ballarina, Patrícia Rodríguez, i un ballarí, Sergio Pedrós, iniciaren una dansa amb moviments sensuals, a mesura que s’anaven quedant amb la roba interior. Tot en un silenci profund, fins que entraren en escena la pianista i professora d’Ad Libitum, Milarosa Molina, i el violencelista de l’Orquestra de València, Iván Balaguer, que acompanyaren el ritus dansaire amb la seua magistralitat amb els respectius instruments. Bacus començava a deixar-se caure davant d’aquell públic desitjós de conéixer-ne l’obra guanyadora.

El punt més eròtic de la nit ocorregué quan la periodista comentà que aquest premi, el de la Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida, havia fet divuit anys: havia esdevingut major d’edat. Llavors, un “striptease” va ser el regal de “dos rombes” per a un premi que ha tingut entre els seus guanyadors, des del 1993, mestres de la ploma, com ara Joan Olivares, Carles Cortés, Mercè Climent i Francesc Mompó, o el guanyador d’enguany, Xavier Mínguez, entre d’altres.

En el torn dels parlaments, intervingueren el conseller de Cultura de la Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida i alcalde de Benigànim, Juan Antonio Puchades, qui recordà una mica els últims certàmens i hi afegí que el d’aquest 2011 havia sigut una combinació dels últims tres: en un auditori, com a Montaverner el 2008; amb Maribel Vilaplana com a presentadora, com a Ontinyent el 2009; i amb la companyia Ad Libitum, com a Palomar el 2010. A més del director de publicacions d’Edicions Bromera, Joan Carles Girbés, el qual destacà el gran treball del jurat (compost pel president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Filiberto Tortosa; el professor de la Universitat de València i crític literari, Pere Calonge; els escriptors i guanyadors amb ‘Somiant amb Aleixa’ de la passada edició, Mercè Climent i Francesc Mompó; i el professor Miquel Peiró), així com la varietat de novel·les que s’hi havien presentat al llarg d’aquestes divuit primaveres, des d’històriques a actuals, fins a futuristes. Finalment, remarcà la importància de la literatura en valencià i del nostre professorat, encarregat d’ensenyar la nostra llengua.

Abans, però, de descobrir l’obra guanyadora, el mateix Filiberto Tortosa informà que d’entre els autors que havien aconseguit aquest premi –d’altra banda, el més important del país pel que fa a la temàtica eròtica-, cinc anirien a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada a parlar sobre la literatura i l’erotisme.

I va arribar el moment: li entregaren un sobre a Maribel Vilaplana, que va saber crear la tensió adient amb un joc de silencis i una lectura de tota l’acta al complet, per a informar-nos que, de les 31 obres presentades (gairebé s’arriba al rècord de l’any passat, 33), 5 n’havien estat finalistes. “’La flor de Hanako’, de Xavier Mínguez és la guanyadora del XVIIIé premi de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida, del 2011”. Aleshores, l’escriptor i professor de València pujà per a arreplegar el xec de 4.600 euros i dedicar unes paraules d’agraïment a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, al jurat i a tots els que estàvem allí. Afirmà sentir-se “molt content” i tingué un record especial per a les víctimes del tsunami del Japó, ja que la seua novel·la està inspirada en aquest país, com ens conta a l’entrevista.

A continuació, es passà a un plantat, amb un menjar molt peculiar i adequat a la gala que havíem presenciat: entrepans amb forma de penis i de pits o figues i dàtils farcits de salses exquisides. L’acte finalitzà, cap a les 12 de la nit, amb el regal d’exemplars de la novel·la ‘Somiant amb Aleixa’ i amb la signatura dels seus dos autors, Mercè Climent i Francesc Mompó, els quals tingueren feina dedicant llibres durant més de mitja hora.

El que queda clar és que aquest premi, un dels més importants del país, s’ha consagrat amb el pas dels anys i, sense adonar-nos-en, ha crescut fins a celebrar la majoria d’edat. Un premi, això sí, que no s’estanca en la nostra comarca, sinó que recorre de nord a sud els racons del nostre país, amb guanyadors de Girona, Gandia, Barcelona, Otos, l’Olleria, Alcoi, Lleida, Catarroja, Onda, Paiporta, Terrassa, Sant Feliu del Racó, Alacant i, ara, València. Si a algú li quedava algun dubte que la nostra literatura passa per un mal moment, que se n’oblide en absolut. Vivim en un gran moment de les nostres lletres i no tenim res a envejar ni a la literatura castellana, ni a l’anglesa, ni a l’americana. Enhorabona al guanyador, Xavier Mínguez, que torna a la literatura d’aduls, i a l’organització per aquestos divuit anys de premis i que en siguen, com a mínim, divuit anys més.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any