Martí Domínguez: ‘El mateix mètode científic ha demostrat la poca fiabilitat de l’estudi’

  • Avisa de la tendència de les grans revistes científiques a voler obtenir ressò mediàtic

VilaWeb
Redacció
03.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El descobriment d’un bacteri que pot viure en un ambient ric en arsènic i la manera com la troballa s’ha anat fent pública demostren la tendència que tenen les grans revistes, com són Science o Nature, a espectacularitzar la ciència, amb la idea d’obtenir ressò mediàtic, molt sovint sense que es justifique pel descobriment en qüestió.

A voltes els científics són més motivats per l’impacte mediàtic que puga tenir la seua investigació que no per l’estudi en si. I és això que ha passat en aquest cas: si la troballa ja era poc clara, també hi ha hagut una devaluació del grau de control de Science, que va publicar l’article i va permetre el ‘show’ mediàtic.

Arribats en aquest punt, espere que això que ha passat puga servir d’exemple i mostre com funciona la ciència. És a dir, que hi ha experiments que no són concloents i que les investigacions poden ser, fins i tot, dubtoses.

Però, per una altra part, el mateix mètode científic, contrastant les investigacions d’uns altres científics, ha demostrat que la investigació havia estat poc curosa. I aquesta és la grandesa de la ciència.

Martí Domínguez

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any