Brussel·les portarà l’estat espanyol als tribunals si no compleix la directiva de l’aigua

  • S'hi ha compromès el comissari de Medi Ambient · El govern espanyol encara no ha elaborat els plans de conca pels seus rius

VilaWeb
Redacció
24.04.2011 - 10:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik, s’ha mostrat disposat a recórrer als tribunals si l’estat espanyol continua sense complir la directiva marc de l’aigua. En resposta a una pregunta parlamentària de l’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, l’executiu comunitari ha tornat a condemnar l’estat espanyol per incomplir la normativa i haver superat el termini establert sense presentar els plans hidrològics de conca per tot els rius. ‘Celebro molt aquest compromís sense precedents’, ha dit a l’ACN Tremosa, que s’ha dirigit a la Comissió Europea motivat pel mal estat de les aigües de la Noguera Ribagorçana.

La legislació europea en matèria d’aigua, aprovada l’any 2000, estableix el marc general per regular i gestionar les aigües a tot el territori comunitari amb l’objectiu que, l’any 2015, totes les aigües dels rius europeus mantinguin un ‘bon estat ecològic’. Brussel·les considera imprescindible establir un cabal mínim dels rius que asseguri el bon estat de les aigües superficials i del medi ambient. La normativa preveia que tots els estats membre presentessin, el desembre de 2009, els plans hidrològics, però a hores d’ara i malgrat haver rebut diversos avisos per part de l’executiu comunitari, l’estat espanyol encara no els ha presentat.

La CE va enviar una carta d’avís a les autoritats espanyoles i els va fixar un nou termini per presentar els plans de conca. Segons Potocnik, el termini fixat acabava al març i el govern espanyol també el va superar sense presentar els plans hidrològics. ‘La Comissió està preparada per continuar amb el procediment i, en cas que calgui, recórrer al Tribunal, tal com està previst per als estats membre que encara no han entregat els plans hidrològics de conca’, s’ha compromès el comissari.

Tremosa s’ha dirigit a la CE motivat pel mal estat de les aigües de la Noguera Ribagorçana. ‘A l’estiu, al nord del riu hi deixen anar un cabal d’un metre cúbic per segon, que està molt per sota dels cabals ecològics mínims, entre 10 i 15 metres cúbics per segon, i que impedeix activitats de pesca, rafting o càmping que donarien una gran vida econòmica a la comarca’, diu Tremosa, que lamenta que el riu no pugui ser una font d’activitat per la zona com sí que ho és la Noguera Pallaresa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any