TERTÚLIA PROSCRITA

Fukushima abocarà aigua radioactiva al mar per accelerar les tasques a Fukushima

  • L'AIEA diu que la companyia elèctrica japonesa no va fer prou per evitar l'accident de la central nuclear

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.04.2011 - 17:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La companyia gestora Tokio Electric Power Company (Tepco), propietària de Fukushima, ha anunciat que abocarà al mar 11.500 tones d’aigua contaminada amb materials radioactius per tal de deixar espai a la central nuclear per a emmagatzemar aigua amb nivells de radioactivitat més alt. Deu mil d’aquestes tones són aigua emmagatzemada en unes instal·lacions, i les altres 1.500 tones corresponen a aigua subterrània que es troba a prop dels reactors 5 i 6. Aquesta aigua té un nivell de radioactivitat 100 vegades superior al límit legal permès, però el secretari del gabinet, Yukio Edano, diu que no hi ha cap altra opció.

Fa dies que es filtra des de Fukushima aigua contaminada al mar, sense que se sàpiga exactament d’on prové, tot i que se sospita que la fuita es troba en el reactor 2 de la central. Per això Tepco ha llençat aigua de color, per intentar esbrinar d’on surt l’aigua contaminada.

L’AIEA acusa Tepco de no fer prou

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) ha acusat Tepco, l’empresa propietària de Fukushima, de no fer prou per evitar l’accident a la central nuclear. El director general de l’AIEA, Yukiya Amano, ha recordat que l’any 2007 ja hi va haver un accident nuclear en una de les centrals de Tepco, la de Kashiwazaki, i ha afirmat que, vist en retrospectiva, les mesures preses per Tepco no havien estat suficients per evitar l’accident de Fukushima.

Amano també ha explicat que l’agència nuclear de l’ONU volia enfortir el règim internacional de seguretat nuclear com a conseqüència de l’accident de Fukushima: ‘Desitjo que les normes siguin més fortes i que tinguem més capacitat per a ajudar els estats membres a assegurar la seguretat nuclear’.  

Tres setmanes després del terratrèmol i el tsunami que van danyar la central i van desencadenar la pitjor crisi atòmica des de Txernòbil, el primer ministre japonès ha advertit que es tracta d’una ‘batalla a llarg termini’. Encara s’estan buscant els desapareguts pel terratrèmol i tsunami. Fins ara, més de 11.500 persones han mort i gairebé 16.500 continuen desaparegudes.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any