S’ha mort el cuiner Santi Santamaria

  • Amb 53 anys, era de viatge per Singapur · Encara no se saben les causes de la mort · Propietari del Racó de Can Fabes, fou el primer cuiner català a obtenir tres estrelles Michelin

VilaWeb
Redacció
16.02.2011 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El reconegut cuiner Santi Santamaria s’ha mort avui a 53 anys durant un viatge per Singapur. Santamaria era el propietari del restaurant el Racó de Can Fabes, a Sant Celoni (Vallès Oriental), des del 1981 i havia obtingut tres estrelles Michelin, el 1988, el 1990 i el 1994, esdevenint el primer cuiner català a assolir aquesta fita. El Racó de Can Fabes ha confirmat la mort de Santamaria a VilaWeb, però ha precisat que encara no se’n saben les causes.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha expressat aquest dimecres el seu condol i el del govern a la vídua del xef Santi Santamaria, Àngels Serra. Mas ha afirmat que ‘amb el traspàs d’en Santi perdem no solament un excel·lent cuiner, sinó també una gran persona que va saber conjugar esforç, entusiasme i creativitat i els va abocar a la seva feina diària, mantenint sempre un esperit de superació i una senzillesa que el van convertir en un dels referents de la gastronomia mundial’.

Santamaria va publicar diversos llibres, entre els quals ‘La cocina al desnundo’ (2008), que va desencadenar forta polèmica per la seva denúncia de l’ús d’additius en l’alta cuina. Defensor de la cuina tradicional, també havia participat en mobilitzacions de la plataforma Som lo que Sembrem per a prohibir els transgènics.

El mateix any 2008, Santamaria va obrir un restaurant a la costa de Dubai. A més, tenia el restaurant Evo, a l’hotel Hesperia Tower a Barcelona, el restaurant Tierra, al Valdepalacios Hotel, a Madrid, i el restaurant ‘Santi’ a Singapur.

D’una altra banda, el cap de cuina i soci de Santi Santamaria al Racó de Can Fabes, Xavier Pellicer, ha explicat que avui el restaurant romandria obert i també els dies vinents. ‘Seria un lleig tancar-li la casa’, ha dit, i ha afegit que els dies de dol, els fan quan les despulles de Santamaria tornin a Catalunya.  El cap de cuina de Can Fabes afirma que continuar treballant és la millor manera de reivindicar ‘l’esperit de lluita’ del seu soci i amic.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any