Mubàrak fa plegar el seu govern, però ell vol continuar

  • Diu que vol aprofundir les reformes econòmiques i socials · Els manifestants tornen al carrer amb crits contra el president · Obama reclama a Mubàrak aturar la repressió violenta de les protestes · Duríssimes topades entre la policia i els manifestants, que incendien la seu del partit al poder · El premi Nobel de la pau Mohammed El-Baradei, en arrest domiciliari · Alguns morts en els incidents de divendres

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.01.2011 - 00:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president egipci, Hosni Mubàrak, va comparèixer ahir a última hora a la televisió pública per anunciar que faria plegar el seu govern per demostrar que és sensible a les peticions de la revolta. Però va dir també que ell vol continuar al capdavant del país per aprofundir les reformes socials i econòmiques per a millorar el benestar dels egipcis.

Pocs minuts després de la compareixença de Mubàrak, el president nord-americà, Barack Obama, va fer una declaració institucional urgent des de la Casa Blanca per a reclamar a les autoritats egípcies d’aturar la violència per reprimir les manifestacions d’uns ciutadans que ‘tenen drets humans com tot el món’. També va demanar als manifestants d’actuar per vies pacífiques, perquè les reformes que volen ‘només arribaran per mitjans pacífics’.

Obama va dir que havia parlat amb el president egipci tan bon punt va acabar la seva declaració i que li havia recordat que és el principal responsable de complir les paraules que havia dit en el seu discurs televisat sobre l’objectiu d’aconseguir unes condicions de vida millors per als egipcis.

Obama va afegir: ‘A tot el món, els governs tenen l’obligació d’escoltar i actuar segons les demandes dels seus ciutadans. Els egipcis tenen dret d’una situació democràtica, econòmica i social millor. Treballaré amb el govern, però també amb el poble d’Egipte, per fer possibles les millores que el país necessita i es mereix.’

Ahir al vespre, Mubàrak havia enviat l’exèrcit als carrers de la capital per intentar aturar les protestes contra el règim que s’havien escampat des de migdia i amenaçaven d’enderrocar el règim, instal·lat des de fa trenta anys al poder.

El president egipci, en la qualitat de comandant de l’exèrcit, va imposar la queda a tot el país i va ordenar a l’exèrcit que ajudés la policia en la contenció de les manifestacions antigovernamentals que viu el país des de dimarts.

La queda afecta totes les ciutats del país, i especialment allà on s’han produït les manifestacions més violentes contra Mubàrak, entre les sis del vespre i les set del matí, segons que va informar la televisió estatal.

‘Després del que s’ha testificat en algunes províncies en termes de disturbis, anarquia, saqueig, destrucció, atacs i incendis de propietats públiques i privades, inclosos atacs contra bancs i hotels, el president Hosni Mubàrak ha decretat la queda com a comandant militar’, va assenyalar la televisió.

De fet, algunes cadenes de televisió internacionals van informar de l’entrada de vehicles militars a la capital, on, segons al-Jazira, alguns ciutadans els van rebre amb mostres d’alegria.

Poc abans, l’agència Reuters havia informat que alguns manifestants demanaven precisament el desplegament de soldats, protestant per la violència amb la qual actuava la policia. 

‘On és l’exèrcit? Veniu a veure què ens fa la policia. Volem l’exèrcit, volem l’exèrcit’, corejaven alguns manifestants al centre de la capital, abans del llançament de gasos lacrimògens.

Els manifestants controlen Alexandria

El control de la ciutat d’Alexandria va passar a mans de la població civil quan mig milió de manifestants van expulsar les forces de seguretat del president Hosni Mubàrak i van assaltar la seu del govern municipal, segons que va informar la cadena panàrab al-Jazira.

‘La ciutat és en mans dels manifestants’, va informar un corresponsal del canal, que va explicar que els participants en les protestes havien aconseguit expulsar ‘a cops d’ampolla’ la policia egípcia abans de prendre per la força el municipi. ‘No hi ha presència policial a la seu de govern. Tots se n’han anat’, va indicar.

Prèviament, la corresponsal havia informat que hi havia un mínim d’un mort en les topades, en què els manifestants van calar foc a nombrosos cotxes i camions de policia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any