Expectació l’últim dia de referèndum al Sudan Meridional

  • S'espera una gran participació que superarà amb escreix el mínim necessari

VilaWeb
Redacció
15.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui és l’últim dia perquè els sud-sudanesos puguin votar per esdevenir un estat independent. La jornada de comicis va començar diumenge passat i ha durat tota la setmana. Tant les fonts governamentals com els observadors internacionals asseguren que s’ha superat amb escreix el mínim de 60% de participació perquè el referèndum sigui vàlid. El partir al govern, el Moviment d’Alliberació del Poble Sudanès, va demanar que s’arrivés al 100% de participació.

El resultat i les xifres oficials de participació del referèndum no es faran públiques fins a principis de febrer. La Comissió del Referèndum de Sudan del Sud és l’encarregada del recompte i també ha assegurat que la participació ja supera la marca de 60%. 

Observadors internacionals, com l”ex-president dels Estats Units, Jimmy Carter, que són al Sudan Meridional, asseguren que el referèndum per la independència de la regió és vàlid i que respecta els criteris internacionals; i que ja s’ha atès el 60% de participació, la quota exigida perquè la consulta es consideri legítima.

Tot apunta que el resultat serà positiu: el Sudan Meridional podria convertir-se en un nou estat el 9 de juliol d’aquest any. Ja s’ha escollit l’himne i la bandera però encara no se sap quin serà el nom oficial de l’estat. L’actual president del Sudan, Al Bashir, va dir ahir que es respectarà el resultat del referèndum i que és conscient que molt probablement es produirà la secessió.

VilaWeb TV fa una anàlisi de l’independentisme africà

El procés d’alliberament del Sudan Meridional revifa les reivindicacions de moviments independentistes escampades pel continent africà. Per això, VilaWeb TV us ofereix un anàlisi de l’independentisme africà (vídeo).

La BBC dedica aquest especial al Sudan Meridional i exposa el conflicte entre el nord i el sud del Sudan sobre mapes. A SouthSudanInfo.net han fet aquesta cronologia històrica del Sudan Meridional. Del referèndum, Sudan Votes (amb Twitter) i Sudan Vote Monitor en tenen molta informació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any