El nou govern: una guia completa

  • Mas agrupa en onze conselleries les competències repartides fins ara en quinze departaments · Hi ha un únic portaveu de l'executiu

VilaWeb
Redacció
29.12.2010 - 17:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou govern de la Generalitat de Catalunya ja ha engegat. Artur Mas ha agrupat en dotze conselleries les competències que en l’anterior govern s’havien repartit en quinze departaments. I hi ha hagut alguns canvis de denominació significatius de les conselleries. D’entrada, es recupera la designació de consell executiu per a la reunió dels consellers del govern, que tindrà un sol portaveu: Francesc Homs.

Departament de Presidència

Artur Mas ha reservat a Presidència les competències de relacions exteriors, cooperació internacional i la secretaria general de l’esport, que en l’anterior govern depenien de vice-presidència. I també en dependran les relacions amb els mitjans de comunicació, que inclou la CCMA, que fins ara havia depès de Cultura.

Vice-presidenta: Joana Ortega.

Secretari general de presidència: Francesc Homs, que exercirà de portaveu de l’executiu.

Secretari del govern: Germà Gordó.

Secretari general de Comunicació: Jordi Cuminal. Amb formació en gestió comercial i màrqueting, va començar a militar a la JNC el 1999 i a CDC el 2001, i va ser secretari general de les joventuts convergents entre el 2004 i el 2008.

Departament de Governació i Relacions Institucionals

El departament és dirigit per la vice-presidenta del govern Joana Ortega. A diferència de l’anterior govern, vice-presidència no tindrà una conselleria pròpia. Incorpora en les competències les relacions institucionals, que abans, amb Joan Saura, estaven lligades a Interior. Ortega s’encarregarà, doncs, de les relacions amb ajuntaments i parlament i la direcció general d’afers religiosos.

Secretària General: Maria Àngels Barbarà. és llicenciada en Dret i té un Màster per ESADE en Funció Gerencial a les Administracions Públiques. Ja va ser secretària general del Departament de Governació i Relacions Institucionals, presidenta de l ‘Agència de Certificació i secretària general de la Sindicatura de Comptes de Catalunya. També havia ocupat diversos càrrecs als departaments de la Presidència i de Comerç, Consum i Turisme.

Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

El departament dirigit per Josep Maria Pelegrí té les competències d’agricultura, ramaderia, pesca, desenvolupament del món rural; medi natural; boscos i biodiversitat; indústria agroalimentària i polítiques d’alimentació.

Secretària General: Maria Teresa Martí. És llicenciada en Dret i té un màster sobre funció directiva en les organitzacions públiques i privades ESADE. Va ser directora general de la Funció Pública entre 2002 i 2004 i subdirectora general de Recursos Humans de diferents departaments de l’administració de la Generalitat.

Departament d’Economia i Coneixement

Canvia la denominació del departament, que ara dirigirà Andreu Mas-Colell, i que abans es deia d’Economia i Finances. Una de les novetats és que hi haurà una secretaria d’Universitats i Recerca, que dirigirà Antoni Castellà. També incorporarà la direcció general de Jocs i Espectacles. Tindrà competències sobre les finances públiques, els pressupostos i l’eficiència de la despesa; la gestió de tributs; les beques que no depenguin d’ensenyament; el foment de la recerca.

Secretària general: Georgina Arderiu. És llicenciada en Ciències Econòmiques i Comercials per la Universitat de Barcelona. Ja va ser directora general de Pressupostos i Tresor del Departament d’Economia i Finances, així com subdirectora general de Coordinació de la Secretaria General dels Departaments de Governació i de Justícia. Ha ocupat altres càrrecs com el de cap del Servei de l’Ordenació Central de Pagaments i Ingressos de la Direcció General de Pressupostos i Tresor, o assessora de la presidència de la Comissió Mixta de Valoracions Estat-Generalitat. Ha estat professora universitària entre 1974 i 1983.

Secretari general d’Universitats: Antoni Castellà. És membre del Comitè de Govern d’UDC i secretari segon de la Mesa del Parlament durant la darrera legislatura. També és professor associat d’ESADE i va formar part del gabinet de la Conselleria de Treball de la Generalitat entre el 1998 i 1999.

Departament de Territori i Sostenibilitat

La conselleria encapçalada per Lluís Recoder tindrà les competències en polítiques del sòl; planificació territorial i urbanisme; rehabilitació d’habitatges en sòl públic; obres públiques i infrastructures; carreteres, ferrocarrils, ports i aeroports; transports; planificació i qualitat ambiental; aigua; residus; energies renovables; servei meteorològic.

Secretari general: Pau Villòria. És llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, i té un diploma de postgrau en Política i Govern de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i ESADE. El número dos de Lluís Recoder era fins ara el gerent de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Va ser secretari general del Departament de Cultura de la Generalitat, entre d’altres càrrecs.

Departament de Benestar i Família

Aquesta conselleria pren el nom de Benestar i Família, en comptes del d’Acció Social i Ciutadania que tenia en el govern de Montilla. Les competències: serveis socials; polítiques de dones; polítiques de joventut; polítiques de gent gran; famílies, infància i adolescència; immigració; gais, lesbianes i transsexuals; acolliment i adopcions; dependència; equipaments assistencials, cívics i socials; suport al voluntariat.

Secretària General: Dolors Rusinés. És llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb diploma de Funció Gerencial a les administracions públiques expedit per ESADE. Ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional en el Departament de Benestar i Família, continuant la seva tasca després amb el tripartit com a subdirectora general d’Organització i Recursos Humans de la Direcció de Serveis del Departament d’Acció Social i Ciutadania.

Departament d’Empresa i Ocupació

Una part de les competències que tenia el macro-departament de Josep Huguet, van a parar en aquesta conselleria, dirigida per Francesc Xavier Mena. Són aquestes: El comerç interior i l’artesania; el consum, el turisme; la indústria; la innovació; energia i mines; telecomunicacions i societat de la informació; internacionalització de l’empresa; relacions laborals i inspecció de treball; intermediació laboral i formació ocupacional.

Secreatri General: Enric Colet. És el tercer dels secretaris generals que no havia format part encara de cap govern. Llicenciat en Ciències Empresarials, en Administració i Direcció d’Empreses, té un màster en Direcció d’Empreses i és professor d’ESADE, com el seu conseller, Francesc Xavier Mena.

Departament de Cultura

El departament dirigit per Ferran Mascarell assumirà la competència en política lingüística i les relacions amb l’Institut Ramon Llull. S’encarregarà de la promoció, cooperació i difusió cultural; patrimoni cultural, arxius i museus; indústries culturals; cultura tradicional i popular; equipaments culturals i foment de la llengua. En aquest departament ja no hi haurà incloses les relacions amb els mitjans de comunicació, que depenen ara de Presidència.

Secretari general: Francesc Xavier Solà. N havia estat mai al Govern. És músic i advocat especialista en drets de la propietat intel·lectual. Ha estat regidor de Joventut i de Cultura de Vic, i des del 2007, ocupava el càrrec de primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme i Cultura. Anteriorment havia estat president de la Sectorial de Cultura de CDC i de CiU.

Departament d’Ensenyament

Irene Rigau recupera la designació d’Ensenyament per aquest departament, anomenat d’Educació en aquests últims set anys. Les competències: La política educativa en l’àmbit de l’ensenyament no universitari; la direcció i avaluació dels centres públics del sistema educatiu de Catalunya; la supervisió i relació amb els centres privats concertats del sistema educatiu de Catalunya.

Secretària General: Maria Jesús Mier. És llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Direcció Pública per ESADE. Ha ocupat càrrecs a l’administració amb CiU i també amb el tripartit. Va ser cap de gabinet del Departament de Medi Ambient (1997-1999); directora general de Relacions Institucionals al Departament de la Presidència; subdirectora d’Arquitectura i Millora Urbana (2007-2010); Responsable de Seguiment d’Empreses al Departament de Política Territorial (2004-2006), i directora general de Serveis del Departament de Benestar i Família (1999-2003).

Departament d’Interior

La conselleria de Felip Puig tindrà les competències de seguretat ciutadana; trànsit; emergències i protecció civil; prevenció i extinció d’incendis i salvament.

Secretari General: Xavier Gibert. És llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. Entre el 2002 i el 2004 va ser director general de serveis del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Entre el 2000 i el 2002, va ser director general de serveis del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. També ha estat professor de diferents universitats, com la de Santiago de Compostel·la i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Fins ara era director de Relacions Laborals, Corporatives i Institucionals de la Unió Catalana d’Hospitals.

Secretari General de Seguretat: Xavier Crespo. Metge especialitzat en traumatologia, governava Lloret de Mar des de 2003, i des de fa tres anys era diputat al Parlament.

Departament de Salut

Boi Ruiz dirigeix un departament que té les competències de del Servei Català de la Salut i l’Institut Català de la Salut i els equipaments socio-sanitaris.

Secretària General: Roser Fernández. No havia ocupat de moment cap càrrec en anteriors governs. La número dos del conseller Boi Ruiz ho era ja a la Unió Catalana d’Hospitals, ja que era la seva directora general. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona, va iniciar la seva trajectòria professional en l’Institut Català de la Salut el 1987. Des del 1991 ha desenvolupat la seva tasca professional al Servei Català de la Salut com a cap de gabinet de la Direcció del CatSalut i com a gerent de Planificació Econòmica. Entre el 2004 i el 2007 va ser directora d’Estratègia i Anàlisi Econòmica de la Regió Sanitària de Barcelona.

Departament de Justícia

La consellera Pilar Fernández Bozal tindrà les competències de l’administració de justícia; els serveis penitenciaris i el desenvolupament del dret civil.

Secretari General: Jaume Erruz, és llicenciat en Dret i funcioanri del Cos Superior d’Administració de la Generalitat. Des del 2007, ha estat secretari de la Delegació del Govern en les Societats Concessionàries d’Autopistes. L’any 2006 va ser secretari d’Administració i Funció Pública de la Generalitat, i gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua entre el 2004 i el 2006. Entre el 1982 i el 1991, va ocupar diversos llocs de comandaments en el Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

Nota: VilaWeb anirà actualitzant aquesta informació a mesura que es vagin fent públics els noms dels càrrecs intermitjos de cada departament.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any