El nou govern comença a treballar

  • Avui prenen possessió del càrrec els onze consellers nous · Francesc Homs es perfila com a portaveu de l'executiu · Els agents socials veuen amb bons ulls Mas-Colell i Mena · L'oposició malveu els consellers que ja ho van ser amb Pujol · Solidaritat demanarà la reprovació de Bozal per haver volgut impedir la consulta d'Arenys

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els onze consellers del nou govern d’Artur Mas prenen possessió avui del càrrec, un cop signat, ahir, el decret de nomenament. Al llarg del dia faran el traspàs de poders amb els consellers del govern sortint i accediran, per primera vegada, als seus nous despatxos. El primer traspàs es farà a les dues de la tarda entre el vice-president sortint, Josep Lluís Carod Rovira, i la nova vice-presidenta, Joana Ortega. Francesc Homs, que serà el secretari general de la presidència, també exercirà previsiblement la tasca de portaveu de l’executiu.

Un cop confirmats ahir els noms de tots els nous consellers, van sorgir les primeres valoracions tant d’agents socials com dels partits polítics respecte els nous consellers, a qui ja van fer arribar les primeres peticions.

Mas-Colell i Mena, ben vistos pels agents socials

Els consellers d’Economia i d’Empresa i Ocupació, Andreu Mas-Colell i Xavier Mena, són vistos, d’entrada, amb bons ulls pels sindicats majoritaris. Tant CC OO com UGT, en sengles comunicats, van pronunciar-se en un to esperançador, però van demanar-los que no empressin ‘velles receptes’ i que marquessin línies econòmiques innovadores per a reduir l’atur i per no retallar polítiques socials.

De fet, Mas-Colell i Mena van ser els nous consellers més elogiats, sobretot per la seva formació. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, els qualificava de ‘representants de la filosofia ‘business friendly’ d’Artur Mas. El Col·legi d’Economistes també veia amb bons ulls ‘la profunda formació’ de tots dos consellers.

Per la seva banda, la Confederació del Comerç de Catalunya (CCC), tot i que es va mostrar satisfeta pel nomenament de Mena, demanava al nou govern noves polítiques, i urgents, per a la petita i mitjana empresa. En aquest sentit, el secretari general de l’organització, Miquel Àngel Fraile, recordava que ‘en els últims dos anys i mig s’han perdut cinquanta mil llocs de treball i s’han tancat milers de botigues’.

Els sindicats de Salut adverteixen Boi Ruiz dels perills de la privatització de la sanitat

Pel que fa als sindicats del sector de la Salut, més aviat crítics amb el nou conseller de Salut, alertaven del perill de la privatització de la sanitat. Boi Ruiz, molt conegut en el sector, ha advocat en diverses ocasions per reformes importants en el sistema sanitari català per a fer-lo més rendible i sostenible. El sindicats, això sí, van valorar ahir la llarga trajectòria del nou conseller i van advocar, sobretot, pel diàleg amb els professionals.

El secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Antoni Gallego, va declarar-se decebut amb el nomenament del nou conseller i el va qualificar d”home de la patronal’. Gallego considera que Ruiz té un tarannà poc dialogant, en referència a la posició d’enfrontament que va tenir durant la vaga de metges de la primavera del 2006. Els representants del sector de CCOO, UGT i Satse, el sindicat d’infermers, van demanar al nou conseller que escoltés els professionals i que no retallés ni plantilles ni llits.

Compromís de Pelegrí amb el sector agrari

Les cooperatives agràries, aplegades en la FCAC, van demanar a qui serà el conseller del ram, Josep Maria Pelegrí, que concretés el compromís assolit l’abril al parlament i que reconegués el cooperativisme com a eix bàsic de l’activitat econòmica del territori. En el mateix sentit es pronunciava el sindicat JARC, que considerava ‘molt positiu’ que el nou conseller sigui una persona vinculada al sector.

Els serveis socials, prioritat en temps de crisi segons el Tercer Sector

Diverses entitats socials van instar ahir Josep Lluis Cleries, conseller de Benestar i Família, a prioritzar els serveis socials per pal·liar l’efecte de la crisi entre les persones més vulnerables. La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras, va destacar la vinculació de Cleries a les entitats sense ànim de lucre i amb un to positiu però expectant va valorar la seva experiència com a gran coneixedor del sector.
 
USTEC vol que Rigau revoqui les mesures de Maragall

El sindicat USTEC-STE’s, el majoritari en educació, va reclamar ahir a la nova conseller d’Ensenyament, Irene Rigau, que ‘aturi i revoqui’ les mesures implantades pel conseller sortint, Ernest Maragall, com ara el calendari escolar, el decret de direcció de centres i el d’autonomia. La portaveu del sindicat, Rosa Canyadell, va dir que confiava que Rigau tingués una actitud dialogant amb el sector. ‘Esperem que aturi les normes que perjudiquen el professorat i escolti les nostres necessitats’, va dir.

L’oposició titlla de pujolista el nou govern

Pel que fa als partits de l’oposició, tots ells van criticar el fet que Mas nomenés quatre consellers que ja ho havien estat amb el president Pujol: Andreu Mas-Colell, Felip Puig, Irene Rigau i Josep Maria Pelegrí. Socialistes, Iniciativa, Partit Popular, Solidaritat i Ciutadans van coincidir a destacar que Mas havia recorregut a la vella guàrdia de Pujol. L’oposició en bloc considerava que Mas s’havia contradit dient que faria un govern renovat.

Solidaritat demana la reprovació de Bozal

Solidaritat Catalana per la Independència
, per la seva banda, va ser molt crítica amb el nomenament de la nova consellera de Justícia, de la qual en demanaran la reprovació. El diputat Uriel Bertran va dir ahir que Pilar Fernández de Bozal, la nova consellera, va ‘instar i tramitar la prohibició als jutjats de la consulta sobre la independència a Arenys de Munt’.
 
Iniciativa demana a Felip Puig que no actuï per revenja

La portaveu al Parlament d’Iniciativa, Dolors Camats, va lamentar que Puig qüestionés la feina de Joan Saura al capdavant del departament d’Interior. També va criticar que Puig volgués revisar la mesura dels vuitanta quilòmetres per hora a les entrades de Barcelona, les càmeres a les comissaries i el codi ètic de la policia i li va demanar que actués amb rigor.

Pel que fa a al nou repartiment en diferents conselleries del departament de Medi Ambient, que la passada legislatura ocupava ICV-EUiA, Camats va considera que és un error i una decisió que va en contra de la modernització del país i del sentit comú.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any