CiU i PSC tanquen un acord sobre la investidura de Mas

  • El PSC havia fet arribar una llista de condicions, que ha estat negociada aquesta tarda, per facilitar l'elecció de demà

VilaWeb
Redacció
22.12.2010 - 19:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU i PSC han tancat aquesta tarda un acord per investir demà Artur Mas president de la Generalitat en la segona tanda del debat d’investidura. L’acord passa per l’abstenció dels socialistes després d’haver tancat un acord de cinc punts (pdf) que passen per la lluita contra la crisi, les polítiques socials, la representació institucional, la concertació social, i la transparència i la qualitat democràtica.

L’acord s’ha assolit aquesta tarda en una reunió en la que han participat, per CiU, Artur Mas, Felip Puig i Josep Maria Pelegrí, i pel PSC, Joaquim Nadal i Miquel Iceta. El text d’aquest pacte entre CiU i el PSC se signarà demà, al Parlament, per part dels presidents dels respectius grups parlamentaris, Oriol Pujol i Joaquim Nadal, abans de la celebració del ple.

Qualsevol reforma estatutària o constitucional necessitarà el vist-i-plau del PSC

L’acord de cinc àmbits concreta alguns aspectes que han de marcar clarament la legislatura. Per exemple, qualsevol reforma de l’estatut o la constitució necessitarà el consens d’ambdues formacions. Un consens que també s’haurà d’aplicar a l’elaboració de la llei electoral, el Pacte Nacional per l’Habitatge i del Pacte Nacional per a les Infraestructures, o la reforma de la llei de la CCMA.

El PSC s’assegura la participació de l’oposició en els mecanismes bilaterals de negociació entre Generalitat i estat.

L’acord també inclou la voluntat de ‘millorar els mecanismes per garantir la transparència en l’actuació i els interessos dels càrrecs electes i no electes de la Generalitat de Catalunya, i dels organismes i empreses que en depenen’.

ERC manté el vot contrari a la investidura

ERC votarà demà en contra de la investidura de Mas si CiU no canvia d’opinió en les pròximes hores i accepta tres condicions que els republicans han posat sobre la taula: constituir una comissió per estudiar el concert econòmic, pactar el reglament de la Llei del Cinema i elaborar una Llei per la transparència i accés a la informació. Segons han explicat fonts d’ERC, CiU ha traslladat el seu rebuig a aquestes tres condicions en una reunió entre el president d’ERC, Joan Puigcercós, i el secretari general adjunt, Felip Puig, que s’ha celebrat aquesta tarda després que CiU i PSC hagin arribat a un acord a canvi de l’abstenció del PSC que ja assegura la investidura de Mas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any