Un estudi independent indica la presència de compostos perjudicials per a la salut a l’aire de Tarragona

  • Els investigadors ofereixen a l'administració la tecnologia per detectar l'origen de les emissions contaminants

VilaWeb
Ferràs, A. – ACN
22.11.2010 - 13:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’estudi independent sobre les males olors i la qualitat de l’aire a l’entorn urbà de Tarragona, presentat aquest divendres a Reus, ha estat realitzat per investigadors del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Les conclusions són clares: a l’aire de l’àrea urbana del Camp de Tarragona hi ha ‘presència d’un nombre considerable de compostos amb potencials efectes sobre la salut’ dels ciutadans. La investigació ha detectat fenol, cresol, binefil, acetat de vinil, hidrocarburs policíclics o acetonitril, entre molts altres, ja que en alguns casos el nombre de components que no haurien de detectar-se en una àrea urbana ascendia a més d’una setantena.

Amb aquest estudi acaba la campanya ‘Alguna cosa fa pudor a Tarragona’, iniciada per les entitats GEPEC-EdC, La Canonja 3 i Cel Net i que va començar fa gairebé un any amb enquestes als ciutadans i la participació d’aquests en la detecció de casos de males olors al territori. Les plataformes han ressaltat que en aquest període els episodis han disminuït en algunes zones però demanen a les administracions públiques i sobretot al ajuntaments que assumeixin públicament la mala qualitat de l’aire del Camp de Tarragona.

Amb la voluntat d’avaluar de forma independent la situació real, es va encarregar un estudi a la UPC que s’ha dut a terme a les poblacions més afectades per aquesta problemàtica com són Torreforta, El Morell, La Canonja, Sant Salvador, Constantí, Perafort, Vilallonga del Camp, i la ciutat de Tarragona. Durant la investigació s’ha seguit els episodis de males olors a través de la participació d’una quarantena de veïns que avaluaven el nivell de molèstia. També s’han determinat els períodes de màxim i mínim impacte, sent els mesos d’hivern els més problemàtics, i s’ha fet un mostreig i anàlisi química de la qualitat de l’aire amb controls 24 hores i durant episodis puntuals.

L’estudi conclou que ‘els controls químics realitzats indiquen la presència d’un considerable nombre de compostos, com el fenol, el cresol o el bifenil, que no haurien de detectar-se en zones urbanes’ i que en els períodes de 24 hores de control amb episodis d’olors ‘es registren elevades concentracions de compostos irritants i tòxics amb potencials efectes sobre la salut’, en alguns casos més de setanta. Els seus responsables, Francesc Xavier Roca i Francisco Perales, han assegurat que ofereixen la tecnologia a aplicar per al control de les emissions contaminants, i han recordat a les administracions que sí que ‘se’n pot determinar l’origen’.

Roca ha volgut puntualitzar que les emissions de CO2 dels vehicles no és la única ni la causa més greu de la contaminació atmosfèrica al país i ha dit que ‘possiblement el desconeixement sigui la base de les poques mesures que s’apliquen per corregir la qualitat de l’aire’ en zones com la del Camp de Tarragona. ‘Al llarg dels anys la contaminació atmosfèrica s’ha traslladat al ciutadà i ha fet desaparèixer qualsevol tipus d’emissions que són molt més importants però que no s’han avaluat’, ha criticat. Per això, segons Perales, l’estudi ‘ofereix les dades que poden ser el primer pas per resoldre el problema’. El professor de la UPC considera que no es tracta d’anar contra cap indústria sinó de que ‘els focus emissors facin alguna cosa per reduir-la’.

Les entitats organitzadores de la campanya ‘Alguna cosa fa pudor a Tarragona’ han aprofitat els resultats de l’estudi per demanar a les administracions públiques que prenguin exemple i ‘duguin a terme estudis complerts sobre la qualitat de l’aire i els efectes que té sobre la salut de les persones’. Per això des de Cel Net ja han avançat que demanaran als ajuntaments que una part dels seus pressupostos els dediquin a vigilar les activitats contaminants de les indústries que aporten diners als consistoris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any