La tertúlia proscrita

Els encausats pel cas Voltor comencen a declarar al jutjat

  • Han de respondre per l'adjudicació d'un contracte de 12.000 euros

VilaWeb
Redacció
09.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-conseller de Turisme balear, Francesc Buils, l’ex-director gerent de l’Institut d’Estratègia Turística (Inestur), Antoni Oliver, l’ex-batlle i ex-regidor de Sóller Antonio Arbona i dos encausats més del cas Voltor declaren avui i demà a la titular del jutjat d’instrucció número 10 de Palma, Mari Carmen Abrines, que centrarà els interrogatoris en l’adjudicació des de l’empresa pública d’un contracte de 12.000 euros a Arbona per un servei que, segons la investigació, no es va fer mai.

En concret, avui al matí han de comparèixer Arbona i la tècnic laboral d’Inestur, Catalina de Miguel, tots dos encausats, com també la tècnic superior de comptabilitat de l’empresa, María Victoria Guijarro, en aquest cas com a testimoni. Dimarts passaran pel jutjat Buils, Oliver i el gerent de l’Institut d’Inversions per la Millora de l’Entorn Turístic (Imet) i regidor d’Alaró, Antoni Rebassa, també com a encausats.

Es tracta d’uns fets pels quals la fiscalia va demanar l’obertura de la peça quatre del cas, perquè considerava que Buils va ordenar a Oliver i Rebassa la contractació d’Arbona, assistit per l’advocat Jaime Campaner, per 12.000 euros (quantitat màxima per la qual es pot adjudicar un contracte sense haver de convocar un concurs) per portar a terme un assessorament sobre turisme actiu i senderisme a la serra de Tramuntana. A aquest primer contracte que es va abonar a l’ex-batlle de Sóller i aleshores guia i tècnic especialista en turisme, en va seguir una ampliació de 3.000 euros que també va rebre pel mateix concepte, tot plegat malgrat que la fiscalia sosté que l’única intenció de Buils era recompensar l’antiga amistat que l’unia amb Arbona, perquè segons l’acusació pública no s’han trobat documents que justifiquin aquell assessorament.

El 14 d’abril, la jutge va aixecar el secret de sumari de la causa Voltor, per la qual es van detenir una vintena de persones, entre les quals hi ha Buils i Oliver, a més de l’ex-conseller de Turisme Miquel Nadal, l’ex-director general de Planificació Turística, Joan Sastre, l’ex-president d’Unió Mallorquina (UM) Miquel Àngel Flaquer, i uns quants empresaris vinculats a aquesta formació política.

Nou dels arrestats es troben en llibertat amb fiança: Nadal, Flaquer, Sastre, Oliver i el comptable d’UM Álvaro Llompart van esquivar la presó després de pagar entre 75.000 euros i 100.000 de fiança, imposada el 6 de febrer; i Buils, l’empresari Jacinto Farrús i dos propietaris de l’empresa d’informàtica Minser, Gabriel Rivas i Juan Carlos Escuer, van pagar 100.000 euros de fiança el 19 de març.

La investigació fins ara apunta que els encausats poden haver comès els delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa, frau a l’administració i suborn. L’operació es va obrir el 3 de febrer per ordre del jutjat número 10, encarregat del cas arran de la querella interposada per la Fiscalia Anticorrupció.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any