Eduard Iniesta homenatja la nit en el seu nou disc

  • 'Nítid' s'ha compost i enregistrat en l'ambient nocturn que inspira el músic

VilaWeb
Bel Zaballa
16.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou disc d’Eduard Iniesta és amarat de nit. Des del títol (‘Nítid’) i la lluna plena de la portada fins a les dotze cançons (amb títols com ‘Nocturn’, ‘Nit de fantasmes’ i ‘Crepuscle’), el primer videoclip, i l’enregistrament, que es va fer de nit. ‘Per mi, la nit sempre ha estat molt important. De nit sóc més analític i reflexiu i em desinhibeixo. La nit dóna la tranquil·litat necessària per no ser carn de psicòleg. I tot això bé es mereixia un homenatge!’, explica Iniesta a VilaWeb, que defineix ‘Nítid’ (Temps Record, 2010) com un ‘treball conceptual que inunda tot el projecte’.

Capaç de tocar força instruments de corda d’arrel mediterrània, com ara guitarres de sis cordes i de dotze, el llaüt, la bandúrria, el sitar, el bouzoki o la mandolina, Eduard Iniesta publica ara aquest quart disc en solitari, i hi posa veu. Ens trobem, doncs, amb dotze cançons per a escoltar de nit, amb ‘textures instrumentals que evoquen els moments màgics’ d’aquelles hores i amb lletres reflexives. Dotze cançons compostes al clar de lluna: ‘La nit m’és un ambient especial per a compondre, quan tothom descansa. És que fins i tot m’agradaria de morir-me de nit!’, diu Iniesta. Per això mateix va voler enregistrar les cançons d’una tirada en una nit, la del 29 de gener, justament per donar sentit al concepte de l’àlbum.

A més, els músics van enregistrar les cançons tots alhora en directe. Iniesta és del parer que un disc mai no pot concentrar la intensitat d’un directe; per això ha volgut donar a ‘Nítid’ tota la força possible enregistrant-lo en viu. A més, ‘en un moment en què no es venen discs i que ens trobem abocats al directe, el músic ha de ser sincer i reivindicar més que mai aquest ofici, que consisteix a comunicar i a emocionar’.

La conversa ens porta a la crisi de la indústria musical; a la importància de fer-se valer damunt l’escenari, ara que tothom pot fer un disc però que gairebé ningú no en ven gaires; al negoci de la música… Eduard Iniesta diu que ‘els projectes personals no sempre són benvinguts’, que ‘cal tenir molta discografia i que costa molt’, però que mai no ha pensat a fer diners amb la seva carrera musical: ‘Veig molt clar que sóc en aquest món perquè em vaig enamorar de la música; la visc d’una manera molt passional’, diu bo i reconeixent-se romàntic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any