L’escriptor Haruki Murakami a Barcelona

  • Explica els secrets del seu èxit i reflexiona sobre el procés de la creació literària

VilaWeb
Redacció
16.03.2009 - 18:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Quan escric no sé pas mai què passarà a continuació’, va dir el japonès Haruki Murakami, un dels escriptors de més èxit de la literatura actual, en una conferència de premsa, feta a Barcelona. Murakami encara no s’explica l’èxit que han tingut els seus llibres, que ja s’han traduït a una quarantena de llengües. ‘Suposo que les meves novel·les tenen tant d’èxit perquè les bones històries poden trobar lectors a tots els països’, va dir.Per Murakami, escriure és gaudir: ‘És com somiar despert.’ I va continuar: ‘Els gats, els llibres i la música m’ajuden a escriure.’ En les seves novel·les, hi trobem tot allò que li agrada i que l’inspira. ‘Si en els meus llibres ofereixo allò que m’agrada: la música, els llibres i els gats…, el lector ho nota i sorgeix una empatia i una connexió.’ Més detalls: ‘Per escriure grans novel·les has d’estar preparat intel·lectualment i físicament. Si ets jove, ho pots fer directament, però quan et fas gran has d’entrenar-te.’ Per això des de fa vint-i-set anys corre sovint i una o dues vegades l’any participa en maratons.

A final d’any es publicarà l’última novel·la de Murakami en català

Precisament l’última novel·la publicada de l’autor japonès parla de la seva afecció a córrer i reflexiona sobre la influència que l’esport ha tingut en la seva vida i, sobretot, en l’escriptura. La publicarà l’editorial Empúries i sortirà a final d’any. Però tot just fa una setmana, va acabar d’escriure’n una altra. Serà la més llarga de les que ha escrit fins ara i, en paraules seves, ‘és un llibre gran i ambiciós’. Murakami, que ha trigat dos anys a escriure-la, no va voler donar-ne més detalls.

L’última novel·la de l’autor que ha publicat Empúries és ‘After Dark‘ amb la qual Murakami va experimentar: ‘La vaig escriure com si fos un guió cinematogràfic: vaig redactar-la com si fos un diari i hi vaig anar afegint coses, però no crec que ho torni a fer més’, va explicar.

La part fosca de Murakami

‘Quan escric ficció vaig al costat fosc i després torno al món’, va explicar Murakami. ‘En aquest costat fosc, hi plouen peixos com al llibre ‘Kafka a la platja.’ Un dels elements que apareixen sovint en les novel·les de Murakami és el bosc. ‘El bosc és un submón on pots trobar moltes coses especials, però si no en tornes pot esdevenir un malson’. I és que quan Murakami escriu, es transporta a un món paral·lel, igual que passa als seus lectors. Per això va confessar que hi havia una certa similitud entre el treball del cineasta David Lynch i el seu. La novel·la de Murakami ‘Tòquio blues‘ es portarà a la gran pantalla a final d’any.

El Japó, una societat tancada

Murakami va dir que al Japó la societat era molt tancada i que no era fàcil de ser un individu independent, per això ell aprecia el fet de poder estar sol, i va estar-hi molts anys quan va acabar la universitat. ‘Als lectors joves, els agrado perquè volen ser individus independents i, als protagonistes de les meves novel·les, els passa igual’, va acabar.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any