La Sindicatura de Comptes observa irregularitats en l’empresa municipal que va fer les obres del Fòrum

  • Segons l'informe presentat, Barcelona d'Infrastructures Municipals va pagar indemnitzacions no justificades i va seleccionar personal d'una manera irregular

VilaWeb
Redacció
24.02.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha presentat un informe (pdf) en què constata irregularitats en la gestió econòmica de Barcelona d’Infrastructures Municipals, l’empresa de l’ajuntament que va treballar pel Fòrum de les Cultures. Segons l’informe, l’empresa va indemnitzar amb cent mil euros el director tècnic sense cap document justificatiu i no va aplicar correctament els principis de publicitat, de concurrència i de contractació.El quart tinent-batlle, Ramon García Bragado, ha admès, a la vista de l’informe, que la política de personal es podia millorar i que les observacions de la Sindicatura servirien ‘per millorar l’actuació municipal’.

Les indemnitzacions o pagaments irregulars, García Bragado les atribueix a compensacions per un canvi de contracte i a pics de feina. Tot i amb això, entén que les consideracions de l’informe ‘han de motivar una reflexió de l’ajuntament per a evitar situacions com aquestes.’

En relació amb la contractació de personal, la Sindicatura exposa que alguns nomenaments no es van fer per concurs públic. García Bragado replica que la normativa és, en aquest punt, confusa; tot i amb això, l’ajuntament va complir la normativa vigent aleshores; i en tot cas, ja s’ha adaptat a la nova normativa de contractació, aprovada el 2007.

Finalment, la Sindicatura manifesta que la societat va adquirir actius de l’empresa Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004 SA per un import de 4,3 milions d’euros, que es concretaven en les obres, el rellotge solar, l’adequació de serveis, la tanca perimetral, els bancs i un joc interactiu d’aigua. Ara, sempre segons l’informe, la societat va comprar aquests actius per l’import del cost de disseny, maquetació, direcció d’obra, construcció o adquisició i desmuntatge de cadascun, de tal manera que l’empresa del Fòrum va obtenir la totalitat de l’import invertit i un benefici extraordinari per l’amortització que n’havia fet.

García Bragado argüeix que l’operació es va fer entre dues empreses públiques, immediatament després d’aquest fet el Fòrum va donar de baixa tots els actius i que, per tant, ‘no hi va haver cap mena d’enriquiment injust ni per una empresa ni per l’altra’.

Un escàndol, segons CiU

El grup municipal de CiU a Barcelona considera que l’informe destapa un ‘escàndol’ i ‘gravíssimes il·legalitats dels governs socialistes de l’ajuntament’ en la gestió de les obres del Fòrum 2004. Pel portaveu d’infrastructures del grup municipal convergent, Antoni Vives, ‘poques vegades un informe ha destacat tantes irregularitats, infraccions i vulneracions greus de les lleis administratives, de contractació d’obres i de personal, i també de malbaratament de cabals públics’. Per això CiU ha anunciat que exigiria explicacions al govern municipal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any