Guantánamo, una oportuna terra de ningú

  • Apareixen les primeres imatges d'un detingut en el camp de presoners més polèmic del planeta

VilaWeb
Redacció
15.07.2008 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Poc després de l’11S i a recer de l’extraordinari impacte que causen els atemptats en l’opinió pública, el govern dels Estats Units inicia tota una sèrie de canvis legislatius regressius contra les llibertats civils i en 2002 inventa un espai a la badia cubana de Guantánamo on pot bastir una presó perfecta per a gihadistes. La presó de Guantánamo ha esdevingut des d’aleshores el símbol de les pitjors pràctiques en la lluita contra el terrorisme. No ha estat fins avui, però, que s’ha pogut veure un vídeo que mostra un presoner dins i la manera que el tracten.Guantánamo és una badia de Cuba, situada en la província del mateix nom. Hi ha des de fa més de cent anys una base de la Marina dels Estats Units, l’única que els Estats Units té en territori d’un país amb el qual no manté relacions diplomàtiques. Per a l’ús d’aquesta base ha un acord de cesió signat el 1903 que l’actual govern de Cuba no només no reconeix sinó que rebutja. La base ocupa els dos costats de la badia de forma que des de les aigües cubanes no es pot arribar a mar sense passar per ella.

La base cinclou des de sempre unes instal·lacions de detenció que havien estat usades amb anterioritat, especialment per a acollir refugiats haitians. Però des de 2002 hi ha quatre camps, Camp Delta, Camp Echo, Camp Iguana i Camp X-Ray on l’exèrcit dels Estats Units empresona en condicions especialment dures pressumptes militants gihadistes, la majoria dels quals arribats des de l’Afganistan o l’Irac. Malgrat que Amnistia Internacional, les Nacions Unides i la Unió Europea han reclamat el tancament d’aquests camps el fet és que tres d’ells continuen operant i només X-Ray ha estat tancat. Una complicada batalla legal als Estats Units ha acabat amb el govern sent obligat a acceptar que si els Estats Units n’exerceix la jurísdicció les lleis dels Estats Units hi han de ser aplicades. Això va desmuntar la principal argúcia que la feia útil als militars. Ells argumentaven que Guantánamo no era territori dels Estats Units i per tant no s’hi podia aplicar la constitució dels Estats Units però alhora tampoc no era possible aplicar la constitució cubana ja que ambdos països no tenen relació. Això les coses Guantánamo esdevenia una oportuna terra de ningú i sense lleis, on qualsevol pràctica (les tortures per exemple) no tenia cost. Ara tant McCain com Obama han anunciat la seva intenció de tancar les presons que hi ha dins la base.

Curiosament la xarxa va plena de dades i informacions centre tan secret com és Guantanamo. Avui és especialment rellevant el vídeo que han difós els advocats d’Omar Khadr, un canadenc enviat a Guantánamo quan tenia 15 anys. És la primera vegada que es veuen i circulen de forma pública imatges gravades d’interrogatoris efectuats a Guantánamo, on centenars de persones han estat retingudes en els últims anys per les autoritats nord-americanes sense procés judicial. En el vídeo, que només ensenya deu minuts d’una peça que dura hores, l’interroguen policies canadencs als quals relata els maltractaments que ha rebut i es veuen els efectes del prolongat aïllament al qual ha estat sotmès.

Altres webs d’interès sobre Guantánamo que us recomanem visitar són aquestes:

-la web oficial de la base (de vegades té un accés difícil)


-sembla impossible però aquest és el diari que es publica a la base (l’empresa editora és la Marina…)


-fotos de la Guantánamo cubana amb vistes de la base des del costat cubà


web cubana amb la reclamació que Guantánamo sigui abandonada pels Estats Units i retornada a Cuba


-el projecte Zone Interdite inclou una reproducció en 3D d’algunes zones del camp de presoners


-un periodista del diari argentí Clarín va visitar Guantánamo i va crear aquest especial multimèdia


The National Guantanamo Coalition és una organització anglesa que lluita pels drets dels detinguts


Global Security té fotografies i informacions del camps d’internament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any