La Impremta de la Diputació de Lleida cedeix peces per una exposició a Mèxic

  • Tindrà lloc a la Biblioteca Palafoxiana, a l'estat de Puebla

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.12.2007 - 10:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Biblioteca Palafoxiana, ubicada a l’estat de Puebla a Mèxic, fundada al 1646 i declarada “memòria del Món” per la Unesco l’any 2005 organitza a partir del dia 7 de març de 2008, una exposició sobre “la història de les Arts Gràfiques de Puebla, Nueva España, la Península Ibèrica i Anvers” que té un apartat dedicat a la feina que feien les dones a les impremtes durant els segles XVI, XVII i XVIII i comptarà amb peces de la Impremta de la Diputació de Lleida.L’aportació sol·licitada per la Biblioteca Palafoxiana a la Sala Temàtica d’Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida s’emmarca dins la visió global del món de els arts gràfiques, i el material aportat inclou peces pròpies de la Impremta de la Diputació d’entre finals del segle XIX i fins els anys seixanta del segle XX. Entre les peces, s’inclou unes orles d’arabescs d’Enric Crous Vidal, artista lleidatà creador de moltes tipografies i fundador de la l’Escola de Grafia Latina. L’any 2008 es commemora el centenari del seu naixement.

En els últims anys, la Biblioteca Palafoxiana ha organitzat importants exposicions sobre la cultura del llibre i les arts gràfiques com la dedicada als llibres prohibits, una altra de cartes de navegació i una tercera sobre llibres d’història.

Entre les peces propietat de la Diputació de Lleida cedides temporalment a l’estat mexicà de Puebla n’hi ha del segle XIX com un justificador per la confecció de tipus, un burí per confeccionar els punxons i matrius per fondre plom a mà o matrius per fondre plom a màquina.

Del segle XX són 4 gravats, un linòleum i u nescut de la província de Lleida, dels anys 50, o dos gravats de capçaleres del BOP de Lleida dels anys 60.

Entre la resta de material cedit hi ha un componedor de diferents dates amb tipografia Normanda negra, cos 48 que componen la paraula Impremta; un tipòmetre, i paper confeccionat a mà, orles amb arabescs d’Enric Crous Vidal i 4 numeradors tipogràfics de diferents mides.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any