Ignasi Riera, història d’un nen golut

  • L'escriptor presenta el seu darrer llibre, premi Roc Boronat 2005

VilaWeb
Redacció
24.02.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja és a les llibreries ‘Memòries d’un nen golut’ (Proa) de l’escriptor i polític Ignasi Riera, premi Roc Boronat 2005, que atorga l’ONCE. Tal com l’autor mateix explica a la introducció, aquest llibre aplega ‘paròdies autobiogràfiques, comentaris sobre tot (sense rigor, sense continuïtat), una certa passió per l’univers de la cuina i dels fogons, notes extemporànies sobre cuina i teatre, projeccions futuristes sobre el nostre país…”Memòries d’un nen golut’ no és de cap manera un llibre de memòries convencionals, sinó una seqüència d’episodis de la vida de l’autor, embolcallats de gastronomia, de teatre i de força imaginació. Riera ha dit a la conferència de premsa que a Catalunya hi havia tendència a fer l’elogi permanent, a crear personatges exemplars, ‘jo, en canvi, em penso que s’hauria de fer un institut català de personatges no exemplars, que s’equivoquen, que com la majoria de gent tenen una pila de defectes’. I així és el protagonista d’aquesta història, tan semblant a l’autor mateix.

‘Tinc un cert pudor a l’hora d’explicar sentiments d’angúnia i frustració’, explica Ignasi Riera, ‘i el món del menjar em serveix de metàfora. Ja la vaig utilitzar com a recurs a ‘Els fogons de la nostàlgia’. A més, al món gastronòmic, m’hi trobo segur’. L’autor també ha explicat que no li venia de gust de fer unes memòries convencionals o clàssiques: ‘El meu oncle Pere Quart deia que ens posem a escriure les memòries quan ja no recordem els fets. Bé, jo crec que encara tinc memòria, i per això no puc escriure les meves memòries, però tampoc no en tinc gens la temptació. Més m’estimaria d’escriure sobre temes concrets. Ara que em dedico sobretot a rellegir, és més fàcil que acabi escrivint notes de relectures’.

Riera també ha lloat la figura de Roc Boronat (1897-1965), el mal conegut escriptor i polític republicà que dóna nom al premi. Aquest personatge va promoure, l’any 1934, la fundació del Sindicat de Cecs de Catalunya, una fusió de la Unió de Cecs de Catalunya i de la Federació Catalana de Cecs. Boronat va ser empresonat per haver participat en els Fets d’Octubre del 34 i, acabada la guerra del 1936-39, va passar per un seguit de camps de concentració de l’Hexàgon i del nord d’Àfrica, fins que finalment es va exiliar a Mèxic, on va morir uns quants anys després.

A l’abril el llibre apareixerà en Braille i també en versió sonora. El guanyador del premi Roc Boronat 2006, dotat amb 6.000 euros, es farà públic el 25 d’abril, al Gran Teatre del Liceu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any